Webnoviny - Rôzne

Tento rok evidujú 917 nezvestných detí, stále hľadajú 88

Za posledných päť rokov eviduje slovenská polícia ročne v priemere 1400 nezvestných detí. Úspešne vypátrala vyše 94 percent, pričom viac ako 75 percent nezvestných našla do jedného týždňa.

Ilustračné foto SITA, AP (WEBNOVINY) – V tomto roku sa na Slovensku stratilo už 917 detí, z čoho 264 bolo vo veku do 15 rokov, ďalších 653 medzi 15 a 18 rokom. Z 917 nezvestných vypátrali 829, takže naďalej hľadajú 88 detí. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia PZ Andrea Dobiášová. Za nezvestné sa považuje dieťa, u ktorého nie je známe miesto pobytu, nie je páchateľom trestného činu a jeho nezvestnosť bola nahlásená na polícii. Dnes 25. mája si svet pripomína Medzinárodný deň nezvestných detí, ktorý je venovaný strateným od roku 2002.

Každá minúta drahá

Polícia pri tejto príležitosti radí rodičom, ako majú zareagovať v prípade, že sa ich dieťa stratilo. V prvom rade treba preveriť všetkých známych a prehľadať všetky miesta, kde by sa dieťa mohlo nachádzať. Ak rodičia v tom neuspejú, mali by okamžite zistiť, čo všetko si ich dieťa zobralo so sebou, spomenúť si, čo presne malo oblečené a nájsť jeho najaktuálnejšiu fotografiu. Následne treba zmiznutie ohlásiť na najbližšom útvare Policajného zboru. Na Slovensku polícia začína pátranie ihneď po nahlásení. Netreba zabúdať, že pri malých alebo chorých deťoch, ktoré sú závislé od liekov, je každá minúta drahá.

Po nahlásení nezvestnosti polícia ako prvé vypočúva nahlasovateľa. Je dôležité mať pripravené základné informácie o nezvestnom dieťati, najmä aktuálnu fotografiu, popis oblečenia, informácie o možných okolnostiach zmiznutia. Často sa stáva, že rodičia zataja hádku s dieťaťom, čo je v takýchto situáciách jedna z kľúčových informácií. Dôležité je povedať polícii aj o tom, či je dieťa choré, či pravidelne užíva nejaké dôležité lieky, alebo či trpí nejakou poruchou. Najčastejšími príčinami nezvestnosti detí sú hľadanie dobrodružstva, problémy v škole a tým obava pred rodičmi, konflikty v rodine, ojedinele ide o prípady detí ako obetí násilných trestných činov alebo nešťastnej náhody. U starších je často lákadlom práca a zárobok v zahraničí. Ku každému úteku dieťaťa sa polícia stavia tak, že môže byť ohrozené jeho zdravie alebo život. Úlohou polície je čo najrýchlejšie ho nájsť.

Polícia pátra po osobách 20 rokov

Polícia hneď po ohlásení nezvestnosti vyrozumie všetky policajné hliadky v teréne a pripraví podmienky na začatie pátracej akcie. Záleží od konkrétnych okolností, koľko policajtov je hneď zapojených do pátrania, či sú k pátraniu privolaní psovodi alebo použitý vrtuľník. Polícia zaeviduje pátranie v informačnom systéme Patros. Touto cestou sa automaticky dostáva informácia o nezvestnosti dieťaťa do všetkých krajín schengenského priestoru. Policajný zbor je oprávnený pri pátraní po nezvestnej osobe písomne požiadať prevádzkovateľa telekomunikačných sietí, s predchádzajúcim súhlasom príbuzného, o lokalizáciu mobilného telefónu. Písomnej žiadosti polície sú operátori povinní bezodkladne vyhovieť. Polícia pátra po osobách 20 rokov, ak sa počas tohto časového obdobia osoba nenájde, prípadne sa nezistia iné skutočnosti, pátranie ukončí.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM