Kultúra

Takmer 250 predmetov: Výstava ponúka unikátny pohľad na rodinné pamiatky Prievidžanov

RKC-čko v Prievidzi otvorilo výstavu s názvom Dávny závan domova. Výstava pozostáva zo starých rodinných pamiatok a rôznych zozbieraných predmetov. Vidieť môžete jedálensky príbor od Baťu, storočný stroj na obrábanie dreva, vzácny farebný krištáľ. A to nie je všetko...

Ilustračný obrázok k článku Takmer 250 predmetov: Výstava ponúka unikátny pohľad na rodinné pamiatky Prievidžanov
Zdroj: TASR

S nápadom vytvoriť takúto výstavu prišla pracovníčka RKC Jana Hvojníková. Oslovila dôchodcov, členov Denného centra, bývalého klubu dôchodcov prievidzskej mestskej časti Necpaly, aby na výstavu priniesli to, čo majú doma staršie, ako sú oni sami.

Zapojilo sa až 13 členov

„Myšlienka sa prekvapivo ujala a výsledkom je zaujímavá a nezvyčajná výstava. Svoje najcennejšie veci po rodičoch či starých rodičoch prinieslo 13 členov. Podarilo sa tak zhromaždiť takmer 250 rôznych predmetov. Sú to napríklad rôzne dokumenty o práci v zahraničí, vysvedčenia, potvrdenia, ale aj knihy časopisy, sakrálne predmety, veci dennej potreby, náradie a podobne. Zaujímavosťou je vyše sto rokov starý prototyp stroja na obrábanie dreva,“ povedala autorka výstavy.

Aj vzácne kúsky z krištáľu

Z dokumentov je zaujímavý doklad o chudobe obyvateľa, ktorý nemal žiadne príjmy a tak sa mohol uchádzať o podporu mesta k Vianociam. V expozícii sa nachádzajú ženské i mužské pracovné a slávnostné odevy, doplnky oblečenia, zástera z modrotlače, rôzne výšivky. Zaujímavosťou je jedálenský príbor s označením firmy Baťa, kniha písaná švabachom, Nový zákon z roku 1913. Medzi najcennejšie patria súpravy farebného krištáľu. Krištáľ začiatkom minulého storočia vyrábali sklári na Slovensku a farebnosť dosahovali pomocou polodrahokamov.

Duchovná hodnota je nevyčísliteľná

„Nedá sa povedať, ktorý vystavený predmet má najväčšiu historickú hodnotu. Treba zdôrazniť, že pre majiteľov majú všetky veľkú duchovnú hodnotu, a preto sa dedia z generácie na generáciu. Zároveň nesú v sebe svedectvo obdobia, v ktorom vznikli, vývoja spoločnosti, hovoria o ľuďoch, s ktorými sa viažu, ale sú aj ukážkou zručnosti predkov, módy, dizajnu,“ konštatovala Hvojniková.

Výstava potrvá do 28. augusta. Podľa autorky výstavy chcú neskôr predstaviť podobnú výstavu, ale chcú, aby sa zapojili obyvatelia zo všetkých častí mesta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM