Správy

SVET O SLOVENSKU: Vrahovia a mafiáni sa tešia na slobodu

Aj tí najodpornejší zločinci môžu po 25-tich rokoch za mrežami požiadať o prepustenie na slobodu, hoci pôvodne mali zhniť v base až do smrti. Ten čas práve prichádza…

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vrahovia a mafiáni sa tešia na slobodu
Zdroj: TASR

Predstava, že medzi bežnými ľuďmi sa zrazu budú voľne pohybovať ako radoví občania aj skutočné beštie, ktoré ohavným spôsobom umučili a zavraždili nevinné obete, skutočne nie je príjemná. Či už je to Ondrej Rigo, Lubor Masár alebo mafiánski bossovia. Táto možnosť je však reálna, keďže práve uplynulo 25 rokov od ich odsúdenia na doživotie a zákon umožňuje, aby po takomto dlhom čase požiadali súd o prepustenie. O téme informuje český portál idnes.cz .

Veľké emócie

„Na prvý pohľad to vyzeralo, že by sa nikdy nemali dostať z väzenia. Zákon však umožňuje požiadať po 25-tich rokoch o podmienečné prepustenie. To teraz prví odsúdenci na doživotie robia, čo budí veľké emócie. Nemusia to byť totiž len obyčajní vrahovia, ale aj mafiánski bossovia, ktorí majú za sebou množstvo vrážd,“ píše idnes.cz.

Celkovo si dnes na Slovensku odpykáva doživotný trest 43 ľudí. Mnohých z nich poslal súd za mreže na zvyšok života pre mimoriadnu brutalitu ich násilných činov. Iní si vypočuli najťažší možný verdikt vďaka zásade trikrát a dosť. Ak sa obrátia teraz na súd, bude sa rozhodovať, či sa po štvrť storočí v base polepšili a môžu sa bezpečne začleniť späť do spoločnosti.

Prvý prípad

Trenčiansky súd už má na stole žiadosť o prepustenie od Lubora Masára, ktorý sedí za mrežami už 27 rokov. Ak mu sudca uverí, že už je z neho lepší človek, stane sa z neho prvý Slovák odsúdený na doživotie, ktorý sa napokon predsa len dostane na slobodu. Opis jeho zločinov je však desivý.

„Masára odsúdili na doživotie spolu so spolupáchateľom Jánom Molnárom za lúpežnú vraždu v roku 1990 v Rakúsku. Obaja už mali za sebou rôzne trestné činy, ale z väzenia sa dostali von vďaka Havlovej amnestii,“ píše český portál.

K svojim obetiam sa Masár s Molnárom zachovali naozaj obzvlášť kruto. „Na rakúskom diaľničnom odpočívadle prepadli holandský manželský pár. Ženu znásilnili a uškrtili. Telo sa našlo až po dvoch mesiacoch. Jej manžela ťažko zranili, zviazali a vyhodili z auta. Muž však prežil a stal sa korunným svedkom v procese s vrahmi, ktorí zvádzali vinu jeden na druhého,“ uvádza idnes.cz.

O podmienečné prepustenie môže požiadať aj najznámejší a najhorší sériový vrah v dejinách Slovenska – Ondrej Rigo. Znásilnil a zabil deväť žien na Slovensku i v zahraničí. Počas najbližších piatich rokov by sa na slobodu mohli dostať aj mnohí mafiánski bossovia z 90. rokov, vrátane Mikuláša Černáka…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM