Webnoviny - Rôzne

Starostovia a primátori si pohoršia

Základné platy starostom a primátorom klesnú o desať percent, odstupné bude len trojmesačné, prídu aj o odmeny.

Ilustračné foto. Foto: SITA/Rastislav OvšonkaBRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) – Starostom a primátorom klesnú základné platy o desať percent, pričom ich zákonnú mzdu im bude môcť zastupiteľstvo zvýšiť maximálne o 70 percent.

Poslanci parlamentu však dnes pred schválením novely zákona o platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest z dielne poslancov SaS ponechali v zákone možnosť udeľovať raz mesačne starostom a primátorom odmeny do výšky 50 percent ich platov namiesto terajších 100.

Odmeny bude môcť zastupiteľstvo schváliť len spätne a písomne ich odôvodniť. Zamedzí sa tak prípadom, keď starostovia a primátori dostanú odmeny hneď na prvom zasadnutí zastupiteľstva. Odstupné po vypršaní mandátu bude po novom nie päťmesačné, ale len trojmesačné, aj to len v prípade, že starostovia a primátori svoju funkciu vykonávali aspoň šesť mesiacov. Ak boli vo funkcii kratšie, na odstupné mať nárok nebudú.

**Pocítia to aj terajší starostovia a primátori ** Po novom budú musieť byť zvýšené platy písomne uvedené v zápisnici v presnej výške v eurách. V tých obciach a mestách, ktoré budú v ozdravnom režime alebo v nútenej správe, poslanci miestneho zastupiteľstva nebudú môcť starostom a primátorom zvyšovať platy a bude im patriť len základná mzda vyplývajúca zo zákona.

Schválená novela sa bude dotýkať aj terajších starostov a primátorov. Do dvadsať dní od účinnosti nového znenia budú musieť zvolať zastupiteľstvo, aby im priznalo plat v medziach predpísaných novelou, ak sa tak nestane, bude im prináležať len minimálna mzda podľa zákona.

Platy poslancov a primátorov budú musieť byť po novom uvedené v presnej výške v zápisnici z rokovania zastupiteľstva. V obciach do 500 obyvateľov bude môcť zastupiteľstvo znížiť plat starostu so súhlasom starostu až na nulu a znížiť tak povinné platby obciam, ktoré majú rozpočtové ťažkosti. Nové znenie zákona bude po podpísaní prezidentom účinné od 1. mája tohto roka.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM