Martin Valenta Krimi

Starostka zo Z. Kostolian dostala 10 mesiacov

Novozvolenú starostku Zemianskych Kostolian v okrese Prievidza Helenu K. v jej neprítomnosti Okresný súd v Prievidzi na hlavnom pojednávaní dňa 8.decembra 2010 odsúdil za dvojnásobný trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa k úhrnnému tres

Výkon trestu jej samosudca Pavol Bielik podmienečne odložil na skúšobnú dobu v trvaní 18 mesiacov.

Poškodených siedmich bývalých poslancov obecného zastupiteľstva, dožadujúcich sa finančnej náhrady za nemajetkovú ujmu, súd odkázal na občiansko-súdne konanie. Starostka, ktorú občania iba nedávno v komunálnych voľbách opätovne zvolili do funkcie, sa prostredníctvom svojho obhajcu po vynesení rozsudku odvolala. TASR to potvrdil hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Obžalobu ešte v roku 2007 podal na starostku prokurátor Okresnej prokuratúry v Považskej Bystrici za to, že v rokoch 2001 a 2002 svojvoľne a protizákonne prikázala mzdovej účtovníčke, aby prestala vyplácať odmeny ôsmim poslancom obecného zastupiteľstva (OZ). Neskôr siedmim z nich rovnako protizákonne zabránila vykonávať poslanecký mandát.

Podľa prokurátora v oboch prípadoch konala s úmyslom spôsobiť poslancom škodu. Rozpory medzi starostkou a väčšinovou časťou poslancov z 12-členného OZ sa začali v roku 2000, pretože odmietali schváliť viaceré uznesenia navrhnuté starostkou. Vyhrotili sa nevyplatením odmien. **A v polovici roka 2002 sa spomínaných poslancov starostka rozhodla zbaviť. V priebehu štyroch dní trikrát účelovo zvolala mimoriadne zasadnutia OZ, na ktorých sa poslanci nemohli, alebo odmietli zúčastniť. To starostka nezákonne využila, zrušila im mandáty a na ich miesta vymenovala náhradníkov, **informoval jeden z poškodených Jozef Kováč.

Poškodení poslanci sa okamžite obrátili na orgány činné v trestnom konaní. Rôznymi obštrukciami starostky sa celý súdny proces značne predĺžil, konštatoval Kováč. Je podľa neho paradoxné, že starostku občania napriek obžalobe a vytýčenému súdnemu pojednávaniu opakovane, už po tretí raz zvolili na čelo obce. Poznamenal, že po právoplatnom odsúdení však podľa zákona jej mandát na výkon funkcie zanikne.

Poškodení budú v občiansko-súdnom konaní požadovať od starostky finančnú náhradu nemajetkovej ujmy dovedna 26.000 eur. Dôvodom je, že v uvedenom období nemohli vykonávať svoj mandát poslanca obecného zastupiteľstva a utrpela ich dobrá povesť, dodal Kováč.

zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM