Katarína Vlčková Rôzne

So slnečnými kolektormi na streche boli ako prví v Prievidzi: TOĽKOTO teraz šetria ročne!

Prievidžania v jednej z bytoviek na Rázusovej ulici využívajú slnečnú energiu už ôsmy rok. Investíciu už majú dávno splatenú. Pozrite, koľko ušetria ročne.

Ilustračný obrázok k článku So slnečnými kolektormi na streche boli ako prví v Prievidzi: TOĽKOTO teraz šetria ročne!
Zdroj: TASR

Šesťdesiatpäť bytov z jednej bytovky na Rázusovej ulici v Prievidzi využíva slnečnú energiu na ohrev teplej úžitkovej vody. Ušetria tak približne 17% nákladov na energiu, čiže ročne ušetria približne 3 000 eur.

Sú jediní

Predseda domovej správy Jozef Hlinka tvrdí, že sú prví a zatiaľ aj jediní v meste, ktorí sa rozhodli pre takúto investíciu. Dôvodom sú nižšie náklady a čoraz drahšie teplo. „Mysleli sme pritom, samozrejme, aj na ekológiu, ochranu životného prostredia. Na streche domu sme v zimnej sezóne 2006/2007 postavili 16 trubicových solárnych kolektorov a výmennú stanicu sme umiestnili v pivničných priestoroch. Kolektory využívame na predohrev teplej vody. Keď je pekné slnečné počasie dokážeme vodu v šesťkubíkovej nádrži zohriať na 40 stupňov Celzia. Na potrebnú teplotu 60 stupňov ju dohrejeme z centrálneho tepelného zdroja,“ vysvetlil Hlinka.

Ako tvrdí, samospráve domu z veľkej časti pomohlo Okresné správcovské bytové družstvo (OSBD). „Poskytlo nám výhodnú bezúročnú pôžičku v prepočte približne 45 000 eur. Splácať sme ju začali z fondu údržby, ale už pred dvomi rokmi sme ju splatili. Teraz už len využívame výhody slnečnej energie,“ dodal Hlinka.

Budú aj ďalšie?

„Bytový dom na Rázusovej ulici je vo využívaní slnečnej energie prvou lastovičkou, máme v pláne však podobné aktivity obyvateľov podporovať,“ uviedol predseda OSBD v Prievidzi Teodor Palkovič. OSBD spravuje v celom okrese 8 155 bytov, väčšina je už v osobnom vlastníctve.

Na rekonštrukcie išli milióny

„Na obnovu domov, zateplenie obvodových plášťov, striech, výmenu okien a iných významnejších opráv sme za posledných desať rokov vynaložili takmer 20 miliónov eur,“ povedal Palkovič. Ako pokračoval, v závere minulého roka mali zaplatených 70% domov.

„Postupne sme realizovali aj hydraulické vyregulovanie tepelných sústav. Tieto opatrenia sa prejavili na výraznom poklese spotreby tepelnej energie. V porovnaní s rokom 2000 klesla spotreba o 45,51 %, čo predstavuje úsporu viac než tri milióny eur,“ dodal na záver Palkovič.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM