Katarína Vlčková Kultúra

Rozhovor so speváčkou Gabrielou Kubáňovou Mikulášovou: Hudba je môj život

Jej životnou láskou je spev a umeniu sa venuje naplno vo voľnom i pracovnom čase. Prečítajte si rozhovor so ženou, ktorá nestráca energiu aj napriek životným úskaliam spieva a pomáha ďalším talentovaným ľuďom.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor so speváčkou Gabrielou Kubáňovou Mikulášovou: Hudba je môj život
Zdroj: Dnes24.sk

Ako ste sa dostali k hudbe?

Umelecké vlohy mám od detstva a vždy ma bavilo spievať. Vyštudovala som ZUŠ spev a klavír, no v umení sa pohybujem asi od šiestich rokov. Keď som bola mladšia, tvorila som celkom úspešné texty aj pre dychovú hudbu. Desať rokov som spievala v dychovom orchestri Maguranka z Kanianky, pred tým asi sedem rokov v školskom dychovom orchestri Strážovanka a 3 roky som hosťovala v rôznych dychovkách z prievidzského regiónu . Bez spievania si neviem predstaviť svoj život, napĺňa ma to radosťou a energiou.

Stále sa tomu aktívne venujete?

Hudbe a umeniu sa venujem stále. Takmer nepretržite. Keďže mám zdravotné problémy, spievanie a akákoľvek umelecká činnosť mi pomáha. Je to ako samoliečenie. Ak by som mala konkretizovať svoj spevácky repertoár, tak je to taký mix opery a ľudovej tvorby. Môj hlas má lyrický charakter a často ho dopĺňam v duetách spolu s mojim manželom Jurajom Mikulášom, ktorý má rockový hlas a tým vzniká zaujímavý a dovolím si tvrdiť, jedinečný prednes skladieb rôznych štýlov, najmä však ľudovej tvorby v modernom – alternatívnom podaní. Manžel je vynikajúci inštrumentalista, basgitarista a hudobný skladateľ. Najčastejšie tvorí a taktiež aranžuje skladby v alternatívnom štýle s prepojením rôznych hudobných žánrov.

Ste energická žena, venujete sa viacerým činnostiam súčasne. Ako je to s vašou agentúrou?

Fungujeme úspešne už piaty rok a za ten čas máme pod krídlami viac ako 300 umelcov. Sú to hudobníci, výtvarníci, tanečníci, jednoducho zmes každého umenia. Sú medzi nami aj umelci z rôznych talentových súťaží, ako Kajo Komenda, Dušan Cápa a rôzni ďalší vynikajúci kolegovia. Organizujeme aj estrádne programy pre deti, ktoré sú na Slovensku ojedinelé.

Čo musí spĺňať umelec, aby vás zaujal?

V prvom rade talent. Potom zdravé sebavedomie, zároveň umeleckú skromnosť a pokoru a taktiež je dôležitá aj prirodzená charizma.

Aká bola vaša prvá sprostredkovaná akcia?

Bolo to na Silvestra 2010 pre kúpele Trenčianske Teplice, kedy som okrem sprostredkovania umelcov mala na starosti vytvoriť celovečerný zábavný program. Veľmi pekná spomienka na mnoho milých a šikovných ľudí, na skvelé publikum. Všetci tlieskali, bavili sa a pre mňa to bolo krásne ocenenie…

Ste autorkou aj umelecko-workshopového multižánroveho festivalu 12 dni. Ako vznikla tato myslienka?

Festival vznikol z myšlienky osloviť umelcov so zámerom predviesť svoje umenie ďalším umeleckým kolegom. Každý jeden festivalový deň sa nesie v príjemnom a pozitívnom duchu. Chcem aby to pôsobilo relaxačne v spojitosti v prvom rade s umením rôznych žánrov.

Akí umelci k vám už zavítali?

Navštívili nás napríklad vynikajúca spisovateľka Eva Ava Šranková z Nitry, ukrajinskí výtvarníci Tatiana Siedlova a Igor Navrotskyi, masér Jaroslav Čiaky z Prievidze, slovenský spisovateľ so pseudonymom Ivan Monte Christo, umelecká fotografka Anna Moravčíková, výtvarníčka Žanet Kravecová a mnoho iných.

Foto: Anna Moravčíková Fotoamart Prievidza

Polovecké tance v podaní Gabriely Kubáňovej Mikulášovej a Juraja Mikuláša
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM