Katarína Vlčková Samospráva

Rozhovor s poslancom Bucákom: Budem rád, keď sa budú ďalej obnovovať cesty a večer bude vládnuť pokoj

Oslovili sme jedného z ôsmich poslancov mestskej časti Zapotôčky - Nové mesto aby priblížil dianie vo svojom volebnom obvode. Prečítajte si, ako vidí poslanec Branislav Bucák situáciu na Zapotôčkoch.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s poslancom Bucákom: Budem rád, keď sa budú ďalej obnovovať cesty a večer bude vládnuť pokoj
Zdroj: Dnes24.sk

Môžete našim čitateľom priblížiť dianie na Zapotôčkoch za posledné obdobie?

Dianie či investície na sídlisku Zapotôčky kopípujú samotné dianie v meste a jeho finančnú situáciu. Roky 2011 a 2012 boli najmä stabilizačným obdobím, kedy sa museli na meste urobiť potrebné zmeny, aby výrazne zadĺžené mesto neskončilo v nútenej správe a mohlo začať opäť plnohodnotne plniť svoje úlohy a funkcie. Po konsolidácii situácie sme mohli v roku 2013 vykonať v meste ako i na našom sídlisku už aj výraznejšie investície. Na Ulici Rázusa vzniklo 60 parkovacích miest, vykonali sa opravy komunikácií na uliciach I. Krasku, I. Bukovčana, P.J. Šafárika a chodníka medzi ulicami P. Dobšinského a A. Mišúta. Na Ul. J. Francisciho mesto vybudovalo centrálne detské ihrisko, revitalizovali sa niektoré športové ihriská a ich plochy, investovalo sa aj do budov či areálov základných a materských škôl.

Akú máte prioritu na tento rok?

Nadviazať na pomerne úspešný minulý rok. Čo sa týka ciest a chodníkov, máme trojročný plán ich obnovy. V roku 2014 sú zaradené do zoznamu opráv komunikácie na uliciach – Ľ. Ondrejova, M. Rázusa, A. Bednára, časť ulice J. Palárika. S predsedom volebného obvodu Marcelom Dobrovodským sme sa dohodli, že si v blízkej dobe opäť prejdeme aj všetky športoviská na sídlisku a dáme návrhy na ich ďalšiu revitalizáciu, aby sme vytvorili čo najlepšie možnosti pre mladých ľudí na aktívne využívanie voľného času. Pre mladých sme sa snažili aj o vybudovanie work-outového ihriska na Zapotôčkoch, podali sme dva projekty, no zatiaľ bez úspešného výsledku.

Čo vás vo vašom volebnom obvode teší a čo naopak neteší?

Teší ma, že sa po nástupe nového vedenia zastavila výstavba rôznych budov, ktoré žiadnym spôsobom nezapadali do nášho sídliska. Mám na mysli najmä krčmy a podniky v blízkosti obytných domov. Sám som pri jednom podniku býval a tak viem, aké problémy to môže obyvateľom narobiť. Samozrejme, teší ma aj spustený trojročný plán obnovy ciest a chodníkov, vybudovanie centrálneho detského ihriska, nových parkovacích plôch, častejšie kosenie trávy, vynovené osvetlenie ulíc. Napriek tomu je našom sídlisku stále čo robiť, stav niektorých ciest a chodníkov má ďaleko od optima, stále chýba viac parkovacích miest. Finančné zdroje sú však obmedzené, investovať môžeme len postupne. Škoda, že sa v minulých rokoch v tomto smere neurobilo viac. Ak by sa cesty, chodníky, mestské budovy, areály škôl či ihriská každoročne vo väčšej miere rekonštruovali, mohlo aj naše sídlisko dnes vyzerať úplne inak.

Ako vnímajú samotní ľudia dianie na Zapotôčkoch. S akými otázkami a potrebami sa z ich strany najčastejšie stretávate?

Ľudia vnímajú dianie rôzne. Stretávam mnohých ľudí, najmä mladých, ktorí sa o situáciu v meste či na sídlisku vôbec nezaujímajú, čo je najmä na ich škodu. V súčasnosti zrejme najviac rezonuje otázka ďalšieho využitia areálu na Ul. Š. Závodníka, v ktorom sídlila materská škola. Osobne by som bol rád, keby sa mestu podarilo získať prostriedky z eurofondov na jej opravu, aby opäť raz mohla slúžiť svojmu účelu. Najčastejšie otázky obyvateľov sa však týkajú najmä kosenia, opráv ciest a chodníkov, parkovania, osadenie a opráv lavičiek pred obytnými domami či požiadaviek na vypiľovanie konárov a stromov.

Opíšte nám niektoré vaše túžby ohľadom rozvoja na Zapotôčkoch. Na ktoré aktivity alebo činnosti by ste prijali viac financií?

O túžbach a predstavách by som mohol písať či hovoriť veľa, no radšej sa na situáciu budem pozerať realisticky, triezvymi očami. Budem rád, ak budeme v nastavenom trende pokračovať a každý rok sa budú obnovovať cesty, chodníky, detské a športové ihriská, budú sa budovať parkovacie plochy, rekonštruovať školské budovy a areály. Trávnaté povrchy budú včas pokosené a na sídlisku bude aj vo večerných hodinách pokoj a poriadok.

Foto: Ján Čičo

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM