Radoslav Svitok Rôzne

Robíme všetko pre bezpečnosť detí v autách?

Brány škôl a škôlok sa otvorili a ráno čo ráno čaká mnohých rodičov sadanie si za volant, aby bol ich potomok v školských laviciach načas. Dôležité je však bezpečne doraziť do cieľa. A to sa netýka len pravidiel, ktoré potrebujú vedieť výlučne deti.

Až 8 % zo všetkých detských úrazov sa odohrá pri prechádzaní detí cez cestu či pri jazde na bicykli, vyplýva zo štatistík Allianz – Slovenskej poisťovne. Tieto úrazy majú zväčša ďaleko vážnejšie dôsledky ako ostatné detské úrazy a nezriedka končia trvalými následkami či smrťou dieťaťa. Fatálnych chýb sa, žiaľ, dopúšťajú i rodičia. Preto aj v prípade, že svoje dieťa veziete do školy každé ráno autom, je dobré nezabúdať na opatrnosť.Práve v septembri sa stáva najviac dopravných nehôd, pri ktorých sa zranili deti. Dôvodom môže byť práve začiatok školského roka sprevádzaný často stresom a zhonom, ktorý môže vyústiť až do nehody.

„Ponechajte si dostatok času na cestu. Zabezpečí vám nielen pokoj pasažierov a vodiča, ale tiež vám poskytne rezervu v prípade problémov alebo zdržaní, ktoré sa môžu vyskytnúť. Držte sa radšej nižšej rýchlosti a koncentrujte sa viac na cestu ako na deti na zadných sedadlách. Veľmi dôležité je to najmä v okolí škôl, kde deti môžu náhle vstúpiť na vozovku medzi jednotlivými vozidlami. Sledujte a kontrolujte technický stav vozidla, aby ste predišli možnej časovej strate či dopravnej nehode. Uistite sa, že neustále máte so sebou kontaktné číslo na asistenčnú službu, ktorá vám v prípade potreby môže rýchlo pomôcť,“ odporúča Gabriel Tóth z Allianz – Slovenskej poisťovne.

Ak veziete menšie deti do škôlky, alebo pri bežnej jazde autom, je používanie detských autosedačiek a iných bezpečnostných opatrení dnes nevyhnutnosťou. Štúdia Allianz Centra pre technológie v Nemecku, ktorá sa venovala práve používaniu autosedačiek a bezpečnostných pásov v aute pri prevoze detí, ukázala, že vo vekovej skupine do 6 rokov bolo len 63 % detí primerane pripútaných bezpečnostným pásom v mimo mestských oblastiach a v meste iba 58 % detí.

Ďalej štúdia deklaruje, že až 40 % rodičov detí vo veku do 6 rokov nepoužíva detskú autosedačku pri preprave autom v meste alebo obci a 2 % detí nie sú chránené vôbec. Pritom riziko vážneho zranenia alebo smrti detí je pri nepoužívaní bezpečnostných prvkov sedemkrát vyššie. „Crash“ testy ukázali možné tragické dôsledky zlého alebo žiadneho používania autosedačiek.

Testy ukazujú, že detská figurína sa vyšmykne spod pásu, ak nie je správne umiestnený. Nesprávne umiestnenie pásov je obzvlášť nebezpečné aj pre oblasť brucha, kde pri veľkom tlaku na mäkké časti môže dôjsť k vážnym zraneniam. Je preto dôležité, aby samotné deti boli informované o správnom použití pásov, pretože v tejto vekovej skupine si väčšina zapína pás sama. Rovnako aj pre nich je bezpečnostný pás záchrancom života číslo jeden, ale len v kombinácii so správnym umiestnením pásov a s detskou sedačkou primeranou ich veku. Ideálnou situáciou je, ak si dieťa pás zapne správne, už bez pomoci rodičov.

zdroj: TASR foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM