Eliška Šándorová Správy

Poštárov nahradia drony, na rande vás odvezie auto bez šoféra. Ktorým profesiam zvoní umieračik?

Máte vysokú školu a ovládate dva cudzie jazyky? O pár rokov vám to nemusí stačiť. Moderné technológie, roboty a informačný vek menia trendy na trhu práce. Ktoré povolania sú neisté?

Ilustračný obrázok k článku Poštárov nahradia drony, na rande vás odvezie auto bez šoféra. Ktorým profesiam zvoní umieračik?
Zdroj: TASR

Čalúnnictvo, klampiarstvo či mäsiarstvo. Môžu byť zárukou lepšej budúcnosti pre ľudí, ktorí si zvolia tieto povolania? V dobe, keď práce ubúda aj poštárom či novinárom a ohrození sú účtovníci i tlmočníci, je vraj jedinou možnosťou doživotné štúdium.

„Je dôležité celoživotné vzdelávanie, aby sa pracovníci prispôsobovali zmenám v obsahu ich profesie,“ tvrdí riaditeľ mimovládneho Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník. Pripomenul napríklad, že sekretárka už nepíše na stroji, stavbári používajú sadrokartón, novinári už neriešia sadzačstvo.

Čítajte aj: Keď vyrastiem, budem nostalgikom. Aké zamestnania budú hýbať svetom?

Práve novinári patria medzi ohrozené profesie. Tradičné médiá sú momentálne v najväčšej kríze v histórii. Záujem čitateľov sa presúva do digitálnej verzie a online médií. Podľa niektorých prieskumov sa počet reportérov každoročne zníži o 13 percent.

Drony namiesto poštárov

Svet vraj nebude potrebovať ani poštárov. Z prieskumu CareerCast, ktorý porovnával perspektívu dvoch stoviek bežných zamestnaní, vyplynulo, že minimálne v Amerike sú najviac ohrození poštári – v roku 2022 klesne ich potreba o 28 percent. Balík k vám totiž doslova doletí. Vďaka dronom – malým bezpilotným vrtuľníkom.

Rovnako to platí aj o doručovaní tovarov. Očakáva sa preto, že o prácu prídu aj zamestnanci donáškových služieb. O inej práci by dokonca mali uvažovať aj taxikári. Do divadla či na rande vás zas odvezie auto bez vodiča.

Aby toho nebolo málo, ani tlmočníci nemôžu údajne počítať s veselými vyhliadkami. Google a jeho konkurenti pracujú na aplikácii, ktorá bude nielen pri verbálnom, ale aj písomnom styku stopercentná a má tlmočníkov nahradiť.

Umelá inteligencia by do roku 2028 zas mala obrať o prácu účtovníkov.

Čítajte aj: Naučiť sa cudziu reč je brnkačka. Tridsiatnik, ktorý hovorí deviatimi jazykmi, radí, ako na to.

Slovenský sen – Čaplovičov zoznam

Na Slovensku zatiaľ účtovníci ani tlmočníci medzi nežiadané profesie nepatria. Na trhu podľa zoznamu zverejneného za ministrovania Dušana Čaploviča (Smer-SD) zoznam chýbajú aj biochemici, mlynári či cestovinári. Na druhej strane máme príliš veľa kozmetičiek, štylistov či účtovníkov.

Aj súčasné vedenie rezortu sa prikláňa k podpore aktuálne vyhľadávaných remeselníkov. „Ministerstvo školstva intenzívne pracuje na podpore a zatraktívnení odborného vzdelávania, keďže viaceré profesie a remeslá sú už na trhu práce nedostatkové. Okrem nedávno spusteného systému duálneho vzdelávania chce stredné odborné školstvo výraznejšie propagovať aj v rámci pripravovanej reformy vzdelávania,“*** odpísali nám z komunikačného odboru ministerstva školstva.

Rezort pripravuje nový zoznam študijných odborov, ktorý mal prihliadať najmä na regionálny dopyt a ponuku práce. A čo celoživotné vzdelávanie? Jeho objem je na Slovensku jeden z najnižších v EÚ,“ uzatvára riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Ilustračné foto: TASR

Profesie
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM