Daniel Palacka Samospráva

Rekonštrukcia námestia J. C. Hronského: Stihne ho radnica do plánovaného termínu?

Verejné obstarávanie na rekonštrukcia Námestia J. C. Hronského sa potýkalo s rôznymi problémami. Pôvodné obstarávanie bolo zrušené a vyhlásené nanovo. Stihne radnica rekonštrukciu námestia v stanovenom termíne aj napriek týmto prvotným problémom?

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia námestia J. C. Hronského: Stihne ho radnica do plánovaného termínu?
Foto: Katarína Vlčková

Napriek problémom vo verejnom obstarávaní na dodávateľa prác na rekonštrukciu Námestia J.C. Hronského, ktoré prievidzská radnica najskôr zrušila a neskôr vyhlásila nanovo, by sa termín opráv mal stihnúť. Tvrdí to hovorca mesta Michal Ďureje.

Prvé obstarávanie bolo zrušené

Samospráva zrušila obstarávanie 17. októbra, dôvodom mala byť jeho prehľadnosť. „Spoločnosti, ktoré mali záujem rekonštruovať toto námestie pred hotelom Magura, žiadali zasielanie rôznych podrobných informácií a my sme sa im snažili vždy vyhovieť. Prichádzali ďalšie otázky od uchádzačov a jednému z nich sme už nestihli v potrebnej lehote dodať informácie. A tento by mohol namietať neférový prístup voči nemu, preto sme radšej súťaž stiahli,“ ozrejmil Ďureje.

Obstarávanie radnica opätovne vyhlásila začiatkom novembra, ako poznamenal Ďureje, v rovnakých podmienkach a s rovnakými intenciami, aby nikto nemohol napadnúť súťaž a jej transparentnosť. „Nakoľko ide o mimorozpočtové finančné prostriedky, musíme dodržať určité lehoty. Aj napriek tomu, že sme vyhlásili súťaž nanovo, tak tieto lehoty stíhame. A dá sa povedať, že aj finalizácia diela nebude postihnutá zrušením predchádzajúceho verejného obstarávania,“ zdôraznil.

Mesto z eurofondov získalo vyše 900 000 €

Žiadosť o nenávratný finančný príspevok podanú v rámci Regionálneho operačného programu, opatrenia Regenerácia sídiel, schválilo Prievidzi Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v máji tohto roka. Mesto z eurofondov získalo 913.912 eur a celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 962.013 eur.

Na námestí pribudnú hracie plochy pre deti

Revitalizáciou sa zjednotí a skultivuje priestor Námestia J. C. Hronského, na ktorom vzniknú nové zelené plochy a spevnené plochy s prvkami drobnej architektúry ako sú lavičky, odpadkové koše, pitná fontánka, svietidlá verejného osvetlenia, pričom najväčšou dominantou budú nové hracie plochy pre deti. „Rekonštrukciou spevnených plôch námestia sa vytvorí bezpečná modernizovaná zóna pre pohyb, stretávanie a zhromažďovanie sa osôb, ktorá bude každodenne slúžiť obyvateľom a návštevníkom mesta, organizovanie kultúrnych a spoločenských podujatí,“ objasnil ešte v máji hovorca mesta. Začiatok realizácie projektu predpokladá radnica v úvode budúceho roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM