Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Amerika slávi výročie Kolumbovho omylu, počasie nás nepoteší

Po štrnásty raz si pripomíname Svetový deň Arktídy, počasie u nás však skôr bude daždivé. Nezabudnime pogratulovať Maxom.

Upršaná streda

V stredu bude prevažne zamračené a na mnohých miestach dážď, vo východnej polovici územia ojedinele aj intenzívny, od výšky 1500 m počítajme so snežením.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 5 až 11 stupňov. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, fúkať bude prevažne severovýchodný, na západe severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 12 m/s (45 km/h).

Všetko najlepšie, Max

Meno Maximilián má latinský pôvod a znamená najväčší, významný. Jeho nositelia sú prevažne pokojné povahy, nad vecami premýšľajú, sú trpezliví. Sú nadaní na cudzie jazyky, z času načas sa správajú odmerane, nechcú si ľudí pripustiť k telu.

V histórii sme natrafili na niekoľko významných Maximiliánov. Takým je aj SVÄTÝ MAXIMILIÁN KOLBE, františkánsky rehoľník, ktorý v koncentračnom tábore v Osvienčime obetovaním vlastného života zachránil mladého ženatého muža s deťmi.

Historický kalendár

V roku 1492 priplával Krištof Kolumbus k brehom Bahám v Karibskom mori, pričom sa domnieval, že našiel novú cestu do Indie. Táto udalosť sa považuje za objavenie Ameriky.

V 1935 sa narodil taliansky operný spevák LUCIANO PAVAROTTI, v roku 2000 zomrel maliar, grafik a ilustrátor ALOJZ KLIMO. O osem rokov neskôr skonal husľový virtuóz a skladateľ JÁN BERKY MRENICA starší.

Luciano Pavarotti – Nessun Dorma

Už spomenutý Luciano Pavarotti je tým, kto nám vyplní hudobné okienko. Legendárny operný tenor má veľký podiel na spopularizovaní opery a vážnej hudby. Taliansky spevák inicioval v roku 1990 pri príležitosti futbalových MS koncert troch tenorov spoločne s Placidom Domingom a Josém Carrerasom.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM