Správy

Rada nad zlato pre plavcov: Čo musíte spraviť, aby vaše uši nenapadla infekcia?

Voda, ktorá sa pri plávaní dostane do uší, môže pri podceňovaní spôsobiť problémy.

„Vo vonkajších zvukovodoch sa nachádza ušný maz, ktorý chráni naše uši pred vodou a nečistotami. Problém môže nastať, keď sme vo vode príliš dlho, prípadne voda je výrazne chemicky upravená alebo znečistená,“ hovorí Samuel Kunzo z I. ORL kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Kunzo vysvetlil, že pokiaľ je v ušiach vlhko príliš dlho, vytvára sa vhodné prostredie na vznik infekcie. „Vo vlhku a teple sa baktériám výborne darí, množia sa a spôsobujú bolestivý zápal zvukovodu. Zvukovod má veľmi tenkú kožu, preto akýkoľvek opuch spôsobený zápalom výrazne bolí. Ak je opuch výrazný a uzavrie zvukovod, môže spôsobiť dočasnú stratu sluchu. Takýto zápal sa niekedy označuje ako plavecké ucho, keďže plavci a vodnopólisti mávajú takéto zápaly často,“ povedal Kunzo.

PREČÍTAJTE SI: Ceny v našich obchodoch klesli. Málo, ale predsa

Podcenenie sa nemusí vyplatiť

Radí preto dbať na vysušenie uší po plávaní, a to priložením suchej vreckovky, vaty či uteráka na zvukovod a zatlačením na vchod zvukovodu. Pomôcť môže aj poťahovanie za ušnicu. Zvlášť upozorňuje na potrebu vysušenia uší u detí, ktoré rady trávia na dovolenke vo vode celé dni.

Lekár odporúča vyhnúť sa prílišnému čisteniu uší vatovými tyčinkami. Ušný maz má podľa jeho slov v ušiach svoju úlohu a netreba ho nasilu odstraňovať, pokiaľ nespôsobuje ťažkosti. Poukázal, že ľudia, ktorí si príliš často vatovými tyčinkami čistia uši, majú spravidla s ušami viac ťažkostí.

Ak človeka začína bolieť ucho, mal by sa vyhnúť ďalšiemu plávaniu a aplikovať si octanové kvapky do zvukovodu. Kyslé prostredie zabráni množeniu baktérií a pomôže telu zvládnuť infekciu, ozrejmil Kunzo. Netreba sa tiež podľa neho báť podať deťom analgetiká, aby neboli zbytočne v bolestiach. „Ak vás ucho výrazne bolí pri každom dotyku, máte zvýšenú teplotu, prípadne výtok z ucha, vyhľadajte lekárske ošetrenie. Vyčistením zvukovodu a antibiotickými kvapkami s protizápalovou zložkou sa väčšina zápalov relatívne ľahko vylieči,“ zhrnul lekár.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM