Samospráva

Protest prokurátora kvôli nášmu VZN: Macháčková chce zmeniť zákon

Mesto Prievidza už nebude regulovať prísluchovú hudbu a hudobnú produkciu z prevádzok na svojom území. Pre protest prokurátora, ktorý napadol všeobecne záväzné nariadenie (VZN), kde sa regulácia prísluchovej hudby spomína, musela samospráva nariadenie zrušiť.

Ilustračný obrázok k článku Protest prokurátora kvôli nášmu VZN: Macháčková chce zmeniť zákon
Zdroj: TASR

Na svojom ostatnom rokovaní prijala nové v súlade s legislatívou, primátorka Prievidze a nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Katarína Macháčková však avizovala, že pripravuje návrh na zmenu zákona.

Reguláciu prísluchovej hudby doposiaľ upravovalo VZN z roku 2011 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Prievidza so špecifikáciou ulíc podľa funkčného územia. Nariadenie rozlišovalo prevádzky, ktoré sú pod obytnými domami, či terasy a upravovalo hudbu vnútri prevádzky, prípadne vonku.

Hudba na terasách tak mohla hrať do 20.00 h. Radnica sa tak snažila vyjsť v ústrety obyvateľom, ktorých hudobná produkcia obťažovala. VZN mesto zrušilo na základe protestu prokuratúry, na ktorú sa podľa Ivony Vojtášovej, vedúcej referátu obchodu a cestovného ruchu Mestského úradu v Prievidzi, obrátil obyvateľ mesta. „Ten namietal prílišný hluk vo svojom obytnom dome, pri ktorom sa nachádza reštauračná prevádzka,“ ozrejmila.

Prokuratúra vyhodnotila, že VZN nie je vo viacerých bodoch v súlade s legislatívou. „Niektoré jeho ustanovenia boli v rozpore s inými ustanoveniami iných zákonov. Išlo napríklad o možnosť skrátenia prevádzkového času mestom, nad rozsah svojho oprávnenia určovať pravidlá prevádzky mesto obmedzovalo podnikateľov pri hudobnej produkcii a prísluchovej hudbe,“ konkretizoval niektoré z pochybení samosprávy zástupca hovorcu Krajskej prokuratúry v Trenčíne Vlastimil Krokvička.

Podnikateľom tiež podľa neho mesto ukladalo povinnosť písomne mu oznámiť najneskôr sedem pracovných dní uzavretie prevádzky pre konanie spoločenských akcií, predkladanie písomností, ktoré nemali oporu v zákone, či mestským poslancom dalo oprávnenie vykonávať kontroly tohto VZN.

Nemôžeme obmedziť hudobnú produkciu a prísluchovú hudbu v jednotlivých prevádzkach. Je to problém hlavne v tých častiach mesta, kde sú prevádzky v bytových domoch, pretože obyvatelia, ktorí si chcú oddýchnuť, chcú sa vyspať, majú malé deti, takéto prevádzky znášajú ťažšie ako tie, ktoré sa nenachádzajú v bytových domoch,“ vysvetlila Vojtášová. Samospráva tak podľa nej do tohto vstupovať nemôže, nemá právomoc ani nejaké páky, aby mohla obmedzovať a zároveň aj merať hlučnosť alebo hlasitosť hudobnej produkcie.

Mestskí poslanci prijali na svojom poslednom rokovaní nové VZN v súlade s legislatívou, po novom tak môže hudba znieť do 22.00 h. Návrh nového VZN na ostatnom rokovaní nepodporil mestský poslanec Rudolf Fiamčík.

Aj keď je mi jasné, že protest prokurátora má svoje opodstatnenie, nie je to riešenie pre občanov,“ podotkol. Ako ďalej Fiamčík vysvetlil, na Slovensku boli samosprávy, ako tá bratislavská, ktorá protest zamietla a pokračuje v režime, aký mala nastavený. Zároveň avizoval, že na nasledujúcom rokovaní mestského parlamentu predloží protinávrh, ktorým sa bude snažiť nejakým spôsobom zakomponovať to, aby ľudia mali pokoj a mohli sa v noci vyspať.

Zisťovať mieru hluku v prevádzkach nemôžu ani regionálne úrady verejného zdravotníctva. Tie v zmysle legislatívy merajú len trvalý hluk z technologických zariadení alebo prerušovaný z dopravy. Nemôžu tak zisťovať mieru hluku, ktorý obťažuje.

Vzhľadom na to, že tento problém naozaj presahuje regionálny charakter a význam, chcela by som predložiť ako poslankyňa národnej rady do parlamentu návrh na zmenu legislatívy, pretože si myslíme, že v tomto smere by mali byť viac posilnené práve kompetencie obcí,“ avizovala Macháčková.

Obce podľa nej viac poznajú situáciu na svojich územiach a vedia hluk regulovať efektívne. „Jednak treba nájsť istú rovnováhu medzi právami obyvateľov, aby mali kľud, ale na druhej strane je pravda, že treba nechať istý priestor podnikateľom, aby mohli ich prevádzky fungovať,“ doplnila. Podľa návrhu Macháčkovej by hlučnosť mohla merať napríklad mestská polícia, ktorá vie operatívne zasiahnuť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM