Katarína Vlčková Rôzne

Prievidzský klub Bôbarov: Aha, čo všetko o nich ešte neviete

Klub Bôbarov už funguje úctyhodných dvadsaťpäť rokov. Počas svojej existencie prešli viacerými zmenami a spoznali mnoho osobností, zvučných mien z Prievidze i prehĺbili poznatky o jej histórii. Prečítajte si zaujímavosti z ich stretnutí.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzský klub Bôbarov: Aha, čo všetko o nich ešte neviete
Zdroj: Dnes24.sk

Bôbari si dali názov podľa tradičného jedla. V Prievidzi sa hodne pestoval bôb, s ktorým gazdovia ohraničovali svoje polia, aby im dobytok nezničil úrodu. Starí Prievidžania chodili do Bojníc k teplým prameňom a so sebou si na obed nosili bôbovú pučiavku, ktorú si zohrievali v horúcej termálnej vode a tak ich Bojničania začali prezývať bôbarmi. Viac o bôbovej pučiavke a chutnom recepte si prečítate v článku Aj Prievidžania majú svoje typické jedlo. Dáte si pučiavku?

Majú za sebou štvrťstoročnicu

Myšlienka založiť klub Bôbarov vznikla v roku 1989. Prvé stretnutie sa konalo o rok iba so šiestimi členmi v Hornonitrianskom múzeu. O dva roky neskôr sme sa začali schádzať v zasadačke MsÚ. Pán Paluš spomína aj na úsmevnú situáciu. „Keď bola zasadačka na úrade obsadená, mali sme stretnutie v jej pivničných priestoroch. Oprášili sme stoličky od pavučín a prachu a bolo,“ povedal s úsmevom súčasný predseda klubu. Členovia klubu po čase zmenili svoje pôsobisko. Našli nové priestory na Ulici Terézie Vansovej, kde sa stretávajú dodnes.

Na vytvorení klubu mal veľkú zásluhu Ján Sabo. Podľa Saba bolo hlavným zámerom pri založení klubu otvoriť domáce archívy súkromných zbierok, rôzne pamiatky ale aj spomienky a zážitky z histórie mesta. Medzi prvých klubistov patrili napríklad Marián Dudec, Gabriela Dedičová, Dionýz Schútanz, Alojz Jurík, Elena Eckhardtová s manželom Alexandrom, Bohumil Vaňo, František Ondruška, Irena Harvertová, Inocent Privitzer, Petronela Daneková, Peter Svitok, marta Kašparová, Veronika Marková, Otília Gurtlerová, Štefánia Čentíková a mnohí ďalší.

Členmi klubu aj osobnosti z Prievidze

Na stretnutiach Bôbarov sa za celý čas pôsobenia vystriedalo mnoho historikov, pracovníkov múzeí, spisovateľov, politikov, umelcov, športovcov a významných rodákov. Čítali sa aj články zo starých novín a časopisov. „Spomínam si ako Peter Svitok doniesol noviny Náš kraj z roku 1932. Spomeniem, že noviny vychádzali od roku 1919. Aj Juraj Leporis, prievidzský umelecký drevorezbár, sa podelil s členmi klubu o spomienky na remeselníkov z nášho kraja. Počas našich stretnutí sme privítali aj pána Lančariča, pedagóga, ktorý sa venoval prievidzskému nárečiu,“ priblížila podpredsedníčka klubu Anna Závadská.

Na stretnutiach Bôbari spomínali aj na významné osobnosti kultúry, ktoré prekročili brány Prievidze. Sú to zvučné mená ako filmový režisér a rodák z Prievidze Štefan Uher, operná speváčka Boboková, spisovateľ Daniel Hevier, spevák a hudobník Marián Kochanský i speváčka Marcela Leiferová.

„Pred dvadsiatimi rokmi k nám zavítal pán Sedlák, ktorý vedel pútavo rozprávať o jednotlivých častiach prievidzského chotára. Spomínal názvy, z ktorých väčšina už neexistuje. Spomeniem Zánitrie, Zapotôčky, Sv. Anna, Celiny, Matiasovo, Vlčie Kúty, Dlhé zeme, Vrchy, Hlboká cesta, Moštenica, Vápenica, Lúkavica, Karasiny a Jazerce,“ vymenovala Závadská. Pokračovala, že Inocent Privitzer na jedno stretnutie priniesol časopis z roku 1930 Krivé chýry. Písalo sa v ňom napríklad aj o Prievidžanovi, pánovi Novotnom, ktorý mal ako prvý v meste auto.

„Zo známych osobnosti náš klub navštívil aj vynálezca a zlepšovateľ Bartoš, športovec Jozef Miština i známy turista Parcer. Našim čestným členom klubu je aj Pavol Barabáš, cestovateľ, kameraman a autor dokumentárnych filmov v jednom. Spomeniem aj akademického maliara Alojza Petráša, výtvarníka Igora Lackoviča a čipkárku Kristínu Podmanickú. V neposlednom rade je to rezbár Ladislav Polerecký , ktorý svoje sochy z dreva vystavuje aj v Lesoparku,“ povedala podpredsedníčka. Významným členom klubu je aj Tadeáš Wala, konštruktér lietadiel, ktorý bol ocenený aj Krištáľovým krídlom.

Priateľstvá s Melenčiarmi

„Pred 19 rokmi bol v časti Bojníc, v Dubnici, založený klub Melenčiarov a my Bôbari sme s nimi o dva roky nadviazali družbu. Družba vznikla celkom náhodne. Stačilo, keď sa jeden Prievidžan priženil do Dubnice a myšlienka na spoločné stretávanie sa stala reálnou. Stretávame sa dodnes,“ ozrejmila priateľstvá.

Bôbari fungujú ako občianske združenie od roku 1995 a jej prvým oficiálnym predsedom sa stal Bohumil Vaňo. Od roku 2009 je ním Milan Paluš. Klub si od roku 1990 vedie aj kroniku, ktorá je doplnená fotodokumentáciou, ktorú kvalitne zabezpečuje už mnoho rokov Milan Paluš. Klub Bôbarov sa dokonca podieľal aj na vydávaní Prievidzského občasníka. Boli to predovšetkým Ján Sabo a Erik Kližan.

Bôbarov od roku 1990 opustilo na večnosť 32 členov, no aj napriek tomu a v hojnom počte stretávajú každý prvý a druhý pondelok v mesiaci. Klub má v súčasnosti približne 70 členov a stále navštevuje aj iné zákutia malebného Slovenska. Zatiaľ najstaršou členkou je 95-ročná pani Margita Mečiarová. Nedávno Bôbari oslávili životné jubileá. Až jedenásť členov v rozmedzí 65 až 85 rokov si spolu zaspomínalo na mnoho spoločných zážitkov.

Závadská pripomenula, že rodák z Prievidze Otto Gubič, ktorý žije v Čechách, sa raz vyznal životným krédom, ktoré zrejme najviac vystihuje i klub Bôbarov. „Človek môže žiť na druhom konci sveta, ale nesmie zabudnúť kde sa narodil, kde žil, nemôže zabudnúť materinskú reč a ak má len kúsok svedomia, tak tie kontakty nesmie nikdy prerušiť.“

Foto: Milan Paluš

Klub Bôbarov oslavoval jubileá
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM