Katarína Vlčková Kultúra

Prievidzský hudobný projekt Chlapci z vesmíru: Cítime sa ako sprostredkovatelia kozmického zážitku

V Prievidzi je veľa zaujímavých hudobných skupín, projektov i sólo umelcov. Ak ste ešte nepočuli o Chlapcoch z vesmíru, zbystrite zrak. Trošku sme ich vyspovedali, tak si prečítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzský hudobný projekt Chlapci z vesmíru: Cítime sa ako sprostredkovatelia kozmického zážitku
Foto: Katarína Vlčková

Odkedy fungujete v tejto zostave?

Každý z nás už hrá nejaký ten týždeň. Minulý rok sme sa niekoľkokrát objavili spoločne za gramofónmi a zistili sme, že sa dokážeme spoločne inšpirovať. Tento rok sme tejto spolupráci dali meno a dokonca aj vizuálnu podobu. Hudba ktorú si vyberáme je založená na zvukovosti a isto nie sme jediní, v kom vyvoláva zvuková skladba pocity diaľky, neznáma, dobrodružstva, vzrušenia a rýchlosti, objavovania.

Prečo práve názov Chlapci z vesmíru?

Cítime sa ako sprostredkovatelia kozmického zážitku, ako vyslanci šírych diaľav. Zvuk aký prezentujeme je našim svedectvom o fantáziách, ovplyvňuje nás aj hudba iných tvorcov. Tento motív nie je ničím novým, už pionieri techna z Detroitu za svoju inšpiráciu vyhlasovali futurizmus, vedeckú fantastiku a vieru v pozitívnu, technizovanú budúcnosť, kde kontakt s mimozemským svetom bude bežnou samozrejmosťou. Názov nášho projektu je veselá hračka a zároveň hold našim inšpiráciám.

Aké sú vaše doterajšie úspechy ? Na akom netradičnom mieste ste hrali?

To by bolo na dlhý rozhovor. Ak spočítame naše individuálne projekty a veľmi to zostručníme, tak môžeme spomenúť večer s Mariánom Vargom vo Viedni, Wilsonic_FM Tour, underground kamarátske akcie v lesoch, alebo na prievidzskom námestí za bieleho dňa:).

Akým smerom sa žánrovo uberáte? Spájate nejaké netradičné prvky, štýly?

Trošku sme naznačili, že v rámci tohoto projektu nás zaujíma hlavne techno a house. Sme inšpirovaní klasikou z oblasti elektronickej hudby, vždy nás vábila hudba ktorá mala nejakú myšlienku, proste zvukovo nadchla. Avšak obaja máme radi hlavne hudbu. Dobrú hudbu. Vtedy sa na žáner ani tak nemusí prihliadať.

Čo si myslíte, pre aké publikum je vaša hudba?

Skôr asi pre všetkých, ktorí majú v sebe dobrodružného ducha, citlivé ucho a chuť na večierok. Nevydeľujeme sa, hoci žiadosti o zahratie pesničky k narodeninám s radosťou nevyhovieme. Nie sme nijakí undergroundoví plaziči či pivniční skrývači a ani soundsystémoví tuláci, nechceme sa schovávať ani vytvárať elitárske spolky:).

Prečo je pre vás dôležitá anonymita, hrávate v maskách?

Anonymita ako taká pre nás dôležitá nie je. Skôr pre nás nie je podstatné sa prezentovať ako indivídua. Máme záujem ponúknuť prekvapenie a zaujímavú situáciu, nie seba a svoje egá. Vystupovanie v maskách je pre nás skôr zábava spočívajúca v narúšaní bežnosti a fádnosti. Skrývanie sa do úlohy poslov z vesmírnych diaľok nám umožňuje veselo a nevinne prekvapovať, rozveseľovať, proste zosvetliť šedosť normálnosti. Postavičky chlapcov s podivnými lesklými škatuľami na hlavách vyvolávajú úsmev a prebúdzajú v divákoch prirodzenú potrebu hravosti. Podávajú otázku a samozrejmosťou ľudskej mysle je snaha nájsť odpoveď. Týmto spôsobom si tak trochu ladíme publikum k zvýšenej vnímavosti a zároveň väčšiemu uvoľneniu. Kto chce, môže sa presvedčiť osobne.

Tie masky, žeby inšpirácia Daft Punkom?

Nuž, tak tí to majú od nás. S chlapcami, teda s Thomasom a Guyom, sme kamoši už od 90. rokov, kedy sme si s nimi začali dopisovať v rámci projektu Find your penfriend, ktorého sme sa ako stredoškoláci obaja zúčastnili. Bol to projekt, ktorý stredoškolákom s celej Európy umožňoval nájsť si kamaráta na dopisovanie a cvičiť sa v používaní cudzích jazykov. Spojil nás záujem o elektronickú hud­bu.

Na čo z vašej dielne sa môžeme v budúcnosti te­šiť?

Tak v prvom rade určite na našu dielňu. Chceli by sme v krátkej budúcnosti masám predstaviť náš promo video set, možno aj vlastnú tvorbu, no predovšetkým vždy prinášať sviežu hudbu a radosť z pocitov. Ešte o nás budete počuť, uvidíte.

Foto: autor Insect

Chlapci z vesmíru
4
Galéria
Foto: Katarína Vlčková
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM