Katarína Vlčková Rôzne

Prievidzskí poslanci poodhalili kúsok zo svojho súkromia: Takto budeme tráviť Veľkú noc

Veľkonočné sviatky sú za dverami a tak sme sa spýtali i niektorých našich poslancov ako u nich budú prebiehať tieto dni. Prečítajte si, čo nám prezradili zo svojho súkromia.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzskí poslanci poodhalili kúsok zo svojho súkromia: Takto budeme tráviť Veľkú noc
Zdroj: Webnoviny.sk

Veľká noc je tu o pár dní. Ako ju trávia naši poslanci? Čo nesmie chýbať na prestretých stoloch? Či sa držia tradícií? Oslovili sme 11 poslancov, no odpoveď nám dali iba traja. A takto trávia sviatky…

Väčšinou sme na chalupe

Poslanec Vladimír Petráš sa nám zdôveril kde najradšej trávi čas. „Väčšinou chodíme na chalupu a to buď sami s manželkou, alebo s deťmi a ich rodinami. Pokiaľ sa dá vybehneme na lyžovačku. V pondelok je samozrejme kupačka, podáva sa údenina, šalát a slivovica. Kupači dostávajú kraslicu a deti sladkosti a drobné,“ povedal a zároveň dodal, že výzdoba nesmie chýbať aj v dome, aj na chalupe.

Snažíme sa dodržiavať tradície

Pre Branislava Bucáka sú sviatky Veľkej noci veľmi dôležité. Sú časom, ktorý trávi s rodinou a blízkymi a to nielen v Prievidzi, ale aj na východe Slovenska. „Počas sviatočného obdobia sa snažíme dodržiavať zvyky a tradície. V mojej výbave, i u oboch synov, nechýbajú korbáče či voňavky. Nášho 6-ročného syna Branka vopred naučíme aj vinše, ktorými začíname vo Veľkonočný pondelok každú návštevu,“ prezradil. Práce okolo domácnosti a výzdobu však necháva na manželku. „Na stole nechýba šunka, syr, vajcia či zemiakový šalát. K tradičnej domácej výzdobe patria aj Veľkonočné barančeky a maľované vajíčka,“ dodal.

Je to pre mňa najväčší sviatok v roku

Vyspovedali sme aj to nežnejšie pohlavie. Poslankyňa Nora Porubcová nám s radosťou popísala, ako je to so sviatkami u nich. „Pre nás, veriacich ľudí je to najväčší sviatok v roku. Veľký týždeň sa snažíme prežívať celý, veľmi sa vždy teším na polnočnú krížovú cestu na Zelený štvrtok v Mariánskom kostole, ktorú aj s mojou mamičkou nikdy nevynecháme,“ prezradila.
Asi ako každú ženu, aj Noru Porubcovú zaujímajú rôzne trendy v bytovom dizajne. „Čítam, študujem, listujem časopisy, aby som ale nakoniec aj tak skončila pri tom, čo každý rok. Na schodoch do domu mám veľa jarných kvetov, dve hlinené sliepky, na okne krásny veľký husací pár, v obývačke ovečky, zajkov, kuriatka a po celom byte vajíčka. Mrzí ma len, že keďže máme len synov, nenašla som v bytových dekoráciách parťáka,“ smeje sa a zároveň dodáva, že sa situácia zmenila a nevesta s vnučkou Naďkou sa rady pridajú.
„Ostatné tradície dodržiavame tak, ako asi každý. Moji chlapi ledva čakajú, kedy svitne pondelkové veľkonočné ráno, aby ma mohli pooblievať studenou vodou, ale hlavne vyšibať korbáčom. A to teda riadne zhurta. Ale čo už, raz v roku nech si užijú,“ dopraje im.

Aj v stolovaní dodržiavajú tradície. „Na Zelený štvrtok jeme zeleninové jedlá, na Veľký piatok len ozaj minimálne, ale každopádne bez mäsa, v sobotu bežne a v nedeľu nesmie chýbať údené mäso, klobásky, vajíčka na každý možný spôsob, hrášok a ak zoženiem, čo sa podarí skoro vždy, tak aj kozliatko. Vždy sa snažíme pozvať niekoho k stolu, aby sme si užili rodinu. Pod 12 ľudí ideme málokedy,“ prezradila.
Veľkonočný pondelok je určený pre návštevy. Poslankyňa vraj ešte nikdy neodišla mimo domu a teší sa, keď ju prídu vyšibať jej bratranci, ktorí za ňou cestujú z ďaleka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM