Webnoviny - Rôzne

Prievidzskí baníci chcú v marci obrať viac ako 15 ton rajčín

Hornonitrianske bane Prievidza majú o jednu mimobanskú činnosť navyše. Po hlive ustricovej začali pestovať aj rajčiny. S ich zberom začali už vo februári.

(WEBNOVINY) – Zamestnanci Hornonitrianskych baní Prievidza začínajú zbierať prvé rajčiny odrody Levanzo práve v týchto dňoch. Podľa projektového manažéra baní Stanislava Gurského plánujú v marci obrať 15 tis až 20 tis. kilogramov, v závislosti od počasia. Od apríla by mala produkcia stúpnuť na 2 500 až 3 000 kilogramov za deň. Prvé prieskumné rady cherry rajčín dozreli v skleníku Hornonitrianskych baní Prievidza už koncom februára. Dcérska spoločnosť AGRO GTV dodala 15 kilogramov do bufetu v bani Nováky, kde ich ako prví mali možnosť ochutnať zamestnanci. Bane majú na 60 % zberu zazmluvneného odberateľa, vďaka ktorému sa rajčiny dostanú na celé Slovensko, časť by mala ostať aj v regióne hornej Nitry.

Do skleníka s rozlohou 1,59 hektára zasadili prvé priesady 14. decembra 2010. Pozemky patria baniam. Celkovo je tu 26 000 priesad, každá má dve rastliny, spolu 52 000 rastlín. Technológia pestovania rajčín je na báze hydroponického roztoku. Priesady baníci vysádzajú do pestovateľských matracov z minerálnej vaty. „Ide o holandsko-izraelskú technológiu, ktorej výsledkom v kombinácii s prácou našich ľudí, by mali byť výborné rajčiny, oveľa kvalitnejšie ako ponúka dovoz,“ uviedla hovorkyňa baní Adriana Siváková. Spoločnosť chce ekonomicky zužitkovať prebytočné teplo z tepelnej centrály a tepelnú energiu banských vôd, ktoré využíva na vykurovanie skleníkov určených na celoročné pestovanie rajčín. Slúži im na to skleník vykurovaný z uzavretého podzemného ložiska uhlia.

Rozpočtové náklady na túto mimobanskú činnosť sú 3,3 milióna eur, pričom bane využívajú vlastné prostriedky a časť pokryjú z úveru. Podľa Sivákovej sa investované náklady spoločnosti vrátia do siedmich rokov. Pri rozvíjaní tejto mimobanskej aktivity poskytujú bane pracovnú príležitosť pre 15 zamestnancov. V čase sezóny zberu túto skupinu posilnili brigádnikmi. V prípade Hornonitrianskych baní nejde o ich prvú pestovateľskú aktivitu. Už od roku 1990 spoločnosť v hĺbke 300 metrov pod zemou pestuje hlivu ustricovú. „Dodávajú ju do obchodnej siete a do stravovacích a reštauračných zariadení v regióne hornej Nitry,“ uviedla Siváková. Ročná produkcia dosahuje 12 – 15 tis. kilogramov.

Hornonitrianske bane Prievidza, a.s. sú najväčšia hnedouhoľná ťažobná organizácia na Slovensku. Baníci ročne vyťažia 2,2 milióna ton hnedého uhlia. Najväčším odberateľom uhlia je Elektráreň Nováky, ktorá svojou produkciou pokrýva 8 percent spotreby elektrickej energie Slovenska. Spoločnosť vyrába aj triedené druhy uhlia. Zásobuje nimi 40 percent slovenských domácností, ktoré využívajú na vykurovanie svojich domácností hnedé uhlie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM