Rôzne Správy

Prievidzské námestie dostane novú tvár: Dotkne sa to najmä letných terás

Menej reklám, viac zelene a nové pravidlá pre prevádzkovateľov letných terás. Mesto predstavilo nový regulatív, ktorý má zmeniť podobu centra.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzské námestie dostane novú tvár: Dotkne sa to najmä letných terás
Zdroj: Dnes24.sk

Letné terasy v Prievidzi by mali mať jednotnejší ráz a na slnečníkoch by sa malo nachádzať menej reklamy. Počíta s tým nový regulatív terás na Námestí slobody a ostatných plôch v centrálnej mestskej zóne, ktorý schválili prievidzskí mestskí poslanci na svojom ostatnom rokovaní.

Vízia o skultivovanom námestí

,,Chceme, aby na námestí v Prievidzi nielen prúdil život, ale aby bolo toto prostredie nejakým spôsobom skultivované, malo nejaký jednotný výzor, nejaké základné pravidlá. Nejde len o unifikáciu reklamy, ktorú chceme docieliť do budúcna, ale aj unifikáciu letných terás alebo vôbec kaviarenských posedení. Pre nás hlavným impulzom bolo, aby sa námestie skrášlilo, zestetizovalo," zdôvodnil zámer prijatia regulatívu hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Letné terasy nemajú mať po novom základnú kovovú konštrukciu, ktorá je potiahnutá rôznymi komerčnými plachtami, pričom každá zo strán je inej farby. Nový regulatív, ktorý vypracoval architekt mesta Roman Gatial, tiež počíta s tým, že vyvýšené terasy sa budú povoľovať výnimočne len v miestach väčšieho sklonu terénu, musia mať však len minimálny rozmer.

,,Terasy by sa mali ohradiť kvetináčmi či paravánmi, ich zastrešenie bude možné riešiť pomocou slnečníkov či markíz a nie nejakých konštrukcií, ktoré vytvoria dojem skleníka alebo fóliovníka," priblížil ďalej Ďureje. Nový regulatív tiež podľa neho hovorí o unifikovanej farebnosti terás, pričom radnica určila aj percentuálny pomer farebnosti.

,,Bránime sa tomu, aby plachty mali na sebe pozostatky reklám. Zjednodušene, aby kaviareň mala svoju hlavnú farbu pri realizácii posedení," vysvetlil. Regulatív upravuje aj materiály, z ktorých by mali byť terasy vyrobené. Vychádza z požiadaviek, aby posedenie bolo vyhotovené skôr z tvrdých materiálov ako z mäkkého dreva.

V budúcnosti aj viac zelene

Regulatív bol podľa Ďurejeho posledné letné sezóny v deklaratívnej rovine, pričom architekt mesta zmeny konzultoval aj s majiteľmi prevádzok na námestí. ,,O našich požiadavkách informovaní sú, každá vec s nimi už v minulosti riešená bola, pričom často išlo o dlhšie diskusie," priblížil.

Ďureje pripomenul, že radnica začala pred časom s reguláciou reklamy na námestí, tomu tiež do budúcna plánuje dať zelenší ráz. ,,Chceme sa do nasledujúceho obdobia trošku koncepčne zamerať na zeleň na námestí, to znamená, že chceme odstrániť značnú časť dlažobného podkladu alebo priestoru a nahradiť ju zelenými časťami, či už stromovými alejami, kvetmi alebo pásmi trávnatých plôch," avizoval s tým, že zmeny chce samospráva odkonzultovať s odborníkmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM