Ľubomíra Karmanová Správy

Prievidzkí gymnazisti sa vzbúrili kvôli obedom: Jedáleň sa bojí tichej nákazy, prišiel tvrdý zákaz!

Nie je obed ako obed. Svoje o tom vedia prievidzkí gymnazisti, vedenie školy aj jedálne. Na stole je už aj petícia, či prísne zákazy!

Ilustračný obrázok k článku Prievidzkí gymnazisti sa vzbúrili kvôli obedom: Jedáleň sa bojí tichej nákazy, prišiel tvrdý zákaz!
Zdroj: TASR

Na zlú kvalitu stravy v školskej jedálni sa už dlhodobo sťažuje časť študentov Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského (GVBN) v Prievidzi. Situáciu so stravovaním preto vyriešili objednávkou jedál z blízkych reštaurácií, škola im však tento spôsob zakázala. Dôvodom sú hygienické normy.

Zlá strava?

„Kvalita jedla v našej jedálni vážne nie je dobrá, keď si to porovnáme s inými jedálňami. Za tie peniaze, aké platíme, sa dá oveľa lepšie najesť niekde inde. Preto sme sa to pokúšali vyriešiť nejako inak,“ tvrdí jedna zo študentiek gymnázia Lenka, ktorá si jedlo objednávala z blízkych reštaurácií. „Neboli sme však v priebehu toho, ako sme si dva týždne jedlo objednávali, upozornení na to, že konáme niečo zlé. Nie je ani v rozpore so školským poriadkom,“ vysvetlila.

Problémom podľa prevádzkovateľa stravovania v školskej jedálni spoločnosti Trikostav, s.r.o., Prievidza, je to, že v minulosti varila štyri druhy jedál, pričom jedno z nich bolo vegetariánske. Na základe rozhodnutia Odboru školstva Okresného úradu Trenčín však musela pristúpiť k tomu, že v zmysle vyhlášky o školskom stravovaní varí už len dva druhy jedál.

Lokálna nákaza!

„Je tu teraz revolta. My sme zaznamenali aj pokles stravníkov, je to približne 10 až 15 percent. Ide o tých, ktorí sa na tom bezmäsitom jedle stravovali, tak v podstate nechodia. Samozrejme, že si to chcú nejako riešiť, takže to začali riešiť donáškou zvonku. Bolo to 50, 60 obedov podľa mňa a z toho tu môže vzniknúť nejaká lokálna nákaza,“ povedala konateľka Trikostavu Janka Košecká.

Vedenie školy spôsob stravovania formou donášky jedál študentom zakázalo. „Ja nie som žiaden odborník ani na odpady a už vôbec nie na hygienu a mne osobne sa to zdá nehygienické, aby zatvorené polievky stáli dve vyučovacie hodiny, aby z lavice trčalo kuracie stehno a aby sa takéto odpady tu u nás množili. Tak som sa opýtala kompetentného, a to je regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorého riaditeľka mi celkom jednoznačne povedala, že to nekorešponduje s hygienickými normami a že za akýkoľvek problém v plnej miere nesiem zodpovednosť ja. A toto nie je miesto na freestyle, tu zákony platia a ja som povinná ich dodržiavať,“ vysvetlila riaditeľka GVBN Eleonóra Porubcová.

Petícia na zmeny v stravovaní

Študenti podľa slov gymnazistky Lenky dôvody opatrenia školy chápu, keďže proti nim hrajú určité zákony, ako však podotkla, mohla ich na to upozorniť skôr. „V školskej jedálni sa začnem stravovať, ak sa tam kvalita jedál zlepší, ak nie, budeme sa stravovať inde, avšak už po vyučovaní,“ dodala. Trikostav, ako i vedenie školy chce o kvalite jedál so študentmi ešte hovoriť, spoločnosť je aj prístupná k tomu, že by sa vrátila k vareniu štyroch druhov jedál, to však vyžaduje výnimku, prípadne zmenu legislatívy.

Školská rada a vedenie gymnázia v tejto súvislosti pripravuje petíciu, ktorou chce docieliť zmenu vyhlášky o školskom stravovaní. Zároveň riaditeľka GVBN požiadala o stretnutie s ministrom školstva Jurajom Draxlerom. Prievidzské gymnázium navštevuje okolo 980 študentov, v školskej jedálni sa stravuje asi 500 z nich.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM