Radoslav Svitok Rôzne

Priechody pre chodcov s bezpečným osvetlením

Na Bojnickej ceste a Nábrežnej ulici boli vo štvrtok 25. augusta uvedené do prevádzky prvé dva osvetlené priechody pre chodcov. Prievidza sa tak priblížila európskemu štandardu osvetlenia komunikácií.

V prvej etape boli realizované dva frekventované priechody. Jeden na Nábrežnej ulici medzi OD Kaufland a bývalým OD Billa a na Bojnickej ceste medzi OD Kaufland a Elektrodomom Sky Elektro. Vytypovanie bolo robené v súčinnosti s dopravnou políciou.

Prechody sú osvetlené špeciálne vyvinutými svietidlami MC ZEBRA 2 nemeckej výroby a výbojkami o výkone 150W. Tieto svietidlá boli vyvinuté pre tento účel a zabezpečujú, že vodič vidí chodca v tzv. pozitívnom kontraste. Na stavebné práce a materiál mesto Prievidza vyčlenilo zo svojho rozpočtu 6160 €. Spoločnosť UNIPA, ktorá celú stavbu zabezpečovala, následné montážne a elektromontážne práce realizovala vo vlastnej réžii.

Mesto počíta do budúcna s celkovým počtom 30 takto osvetlených priechodov pre chodcov. V tomto roku sa už ďalšie realizovať nebudú, ale so šiestimi takto osvetlenými sa počíta v budúcom roku. Ako prioritní sú vybraté ostatné priechody na Bojnickej ceste, Nábrežnej ulici, neskôr na ulici A. Hlinku a Hviezdoslavovej.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM