Webnoviny - Krimi

Príčina smrti Petra Muka zatiaľ neznáma

Vo veku 45 rokov zomrel populárny český spevák Petr Muk. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo mu vyšiel nový album s názvom V bludišti dnů.

Spevákovo telo našli dnes, pričom podľa niektorých informácií spáchal samovraždu. Spravodajský portál Novinky.cz o tom informoval jeden z členov Mukovej skupiny.

Niekoľkonásobný strieborný a bronzový český Slávik, ktorý sa niekoľkokrát liečil z depresií, len krátko pred svojím úmrtím vyhlásil, že sa chystá na koncert Billyho Idola, ktorý sa uskutoční 27. júna v Prahe. Okrem toho chcel navštíviť aj vystúpenie skupiny Gossip.

„Petr bol úžasný človek a táto nečakaná správa ma hlboko zasiahla. Ešte v piatok som s Petrom hovoril a dával som mu vstupenky na nedeľný koncert Kiss. Bol plný energie. V najbližších dňoch sa budem snažiť jeho rodine pomôcť, ako to len pôjde,“ uviedol pre iDNES.cz producent Oldřich Lichtenberg, ktorý však odmietol špekulovať o príčinách spevákovho úmrtia. Speváčka Helena Vondráčková, ktorá sa o Mukovom úmrtí dozvedela na ceste do Opavy, uviedla: „S Petrom sme sa veľmi dobre poznali, často bol hosťom na mojich koncertoch. Vieme, že mal veľké psychické problémy. Som ale šokovaná, je to veľká katastrofa,“ Podobne zareagovala aj Monika Absolonová, ktorá s Mukom naposledy pracovala na muzikáli Mona Lisa. „Som v šoku, príde mi to ako nezmysel. Ak je táto správa pravdivá, potom celej jeho rodine želám úprimnú sústrasť. Neviem, čo k tomu viac povedať,“ vyhlásila Absolonová.

Petr Muk sa narodil 4. februára 1965 v Českom Krumlove a vyštudoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Českých Budějoviciach. Už od 15 rokov pôsobil v rôznych punkových a undergroundových kapelách a v rokoch 1985 až 1993 bol lídrom skupiny Oceán, s ktorou vydal tri štúdiové albumy. V rokoch 1992 až 1996 potom pôsobil v skupine Shalom, ktorá vydala dva štúdiové albumy, jednu koncertnú nahrávku a dve kompilácie. Svoj prvý sólový album s jednoduchým názvom Petr Muk vydal v roku 1997. Po ňom nasledovali nahrávky Jizvy lásky (2000), Dotyky snu (2002), Oh L'Amour (2004), Osud ve dlaních (2005), výberovka Slunce / To nejlepší (2007), Muzikál a film (2009) a V bludišti dnů, ktorá vyšla 21. mája. Minialbum Oh L'Amour obsahoval české verzie skladieb skupiny Erasure, ktorej Muk spoločne s kapelou Oceán robil predskokana na turné po Veľkej Británii. Účinkoval taktiež v muzikáloch ako napríklad Rusalka, Johanka z Arku alebo Galileo. V rokoch 2002 a 2003 sa stal strieborných českým Slávikom, o rok neskôr bronzovým. Okrem toho niekoľkokrát obsadil druhé miesto v prestížnej ankete TýTý a taktiež sa opakovane umiestnil v prvej trojke hlasovania členov Akadémie populárnej hudby.

Foto: SITA/Tomáš Benedikovič BRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM