Martin Valenta Kultúra

Predvianočné stretnutie poetov

Dňa 17. 12. 2010 sa v priestoroch Hornonitrianskej knižnice uskutočnilo predvianočné stretnutie prievidzského literárneho klubu Poet. Jeho členmi sú prevažne ľudia z nášho okresu, ktorí sa amatérsky alebo profesionálne venujú vlastnej literárnej tvor

Sú takí obyčajní, možno ich stretávate každodenne v práci, dopravných prostriedkoch. A predsa je v nich ukrytý veľký talent.Citlivo vnímať okolitý svet, hľadať krásno tam, kde ho iní prehliadajú. Mnohí z nich sú známi vďaka svojej tvorbe na celom Slovensku.

Klub organizuje pre svojich členov rôzne stretnutia, semináre, súťaže, aktívne spolupracuje s literárnymi klubmi ostatných slovenských miest.
Je veľmi prekvapujúce, že aj v takom malom okrese ako je náš je dosť veľká koncentrácia literárnych talentov, potvrdil nám jeden z členov.

A práve tieto talenty, často samorastlé či ubité každodennými okolnosťami dnešných dní, ktoré žijeme akosi materialisticky, v honbe za mamonom, v ktorých už azda okrem školských osnov niet miesto pre poéziu, práve tu nachádzajú priestor pre prezentáciu svojej tvorby.

Raz mesačne sa totiž členovia schádzajú v spomínaných priestoroch a navzájom si čítajú alebo recitujú ukážky poznačené čerstvým atramentom. Okrem povzbudenia, pochvaly však často príde aj na kritické slová. A práve tie majú azda neoceniteľný vplyv, dokážu totiž nakopnúť poetov i prozaikov k lepším výkonom.

V dnešnej konzumnej dobe, dobe zahltenej brakovou kultúrou komercie sú takéto stretnutia aj balzamom na dušu. Veľmi pozitívny je fakt, že najmä v poslednom čase za začali na týchto akciách objavovať aj mladé tváre. Prichádzajú plní nadšenia, často sú to ešte deti a hlas sa im pomaly trasie keď predčítajú svoje prvé verše, často veľmi krehké, kostrbaté ale o to úprimnejšie a čistejšie.

Je nádherné sledovať ako reagujú na slová pochvaly od starších a skúsenejších. Áno, ani na poslednom stretnutí nechýbali, nesmelo sa krčili na zadných stoličkách, neskôr sa však osmelili, lakonicky povedali o sebe pár slov, pochválili sa svojimi študijnými úspechmi a predniesli svoje verše.

Ale boli by sme sa iste uvrhli do nevedomosti ak by sme sa nazdávali, že postavanie Pytagora medzi Sicílčanmi prináleží iba idealistickému mládi. Práve naopak, prichádzajú i mnohí skôr narodení, ktorí celý svoj život nemali popri náročnej, poctivej práci i starostlivosti o rodinu akosi čas na svoju vlastnú tvorbu. Teraz, po rokoch mlčania, z nich poézia priam priští a aj napriek svojmu veku nedokážu tento bohatý prameň zastaviť. Môžeme konštatovať iba Chvalabohu! Ich verše sú totiž plné životných právd, skrytej múdrosti…

Po skončení oficiálnej časti programu sa členovia presunuli do jedného z prievidzských podnikov. Tu nastáva tá neoficiálna časť. Poézia, politika, filozofia, náboženstvo, história, literatúra, ekonómia…V tejto živej spoločnosti nie je žiadna téma vylúčená.

Dátum nasledujúceho januárového stretnutia bude aktualizovaný na literárnej stránke klubu.

Michal Sabela

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM