Martin Valenta Krimi

Pokuta až do výšky 1300.-Eur

V súvislosti s veľkým počtom zistených prípadov vedenia motorového vozidla, alebo bicykla pod vplyvom alkoholu, Krajský dopravný inšpektorát v Trenčíne upozorňuje vodičov na sankcie, ktoré im hrozia za niektoré priestupky proti bezpečnosti a plynulos

Ak sa vodič vozidla odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie požitia alkoholu alebo inej návykovej látky spôsobom ustanoveným osobitným predpisom, hoci by také vyšetrenie nebolo spojené s nebezpečenstvom pre jeho zdravie uloží sa mu pokuta od 300 eur do 1300 eur a zákaz činnosti od jedného roka do piatich rokov (pozn. cyklistovi sa udeľuje len pokuta).

Ak vodič počas vedenia vozidla požije alkohol alebo vedie vozidlo v takom čase po jeho požití, keď sa na základe vykonaného vyšetrenia podľa osobitného predpisu alkohol ešte nachádza v jeho organizme možno mu uložiť pokutu od 150 eur do 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov (pozn. cyklistovi sa udeľuje len pokuta).

Ak vodič vedie motorové vozidlo v stave vylučujúcom spôsobilosť viesť motorové vozidlo, ktorý si privodil požitím alkoholu (nad 1 promile) možno mu uložiť pokutu od 200 eur do 1000 eur a zákaz činnosti do piatich rokov.

Ak vodič vozidla, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, bezodkladne nezastavil vozidlo, nezdržal sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku alebo nezotrval na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne nevrátil po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody, uloží sa mu pokuta od 300 eur do 1300 eur a zákaz činnosti od jedného roka do piatich rokov.

Ak vodič motorového vozidla prekročí rýchlosť ustanovenú v osobitnom predpise alebo prekročí rýchlosť ustanovenú dopravnou značkou alebo dopravným zariadením možno mu uložiť v správnom konaní pokutu od 150 eur do 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov, ak sú splnené podmienky blokového konania, možno mu uložiť pokutu až do výšky 650 eur.

Krajský dopravný inšpektorát v Trenčíne chce zároveň informovať vodičov, že vzhľadom k súčasnej nepriaznivej dopravno-bezpečnostnej situácií bude PZ uplatňovať vyššie sankcie za priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Jazda pod vplyvom alkoholu Diaľniční policajti z Trenčína opäť zistili požitie alkoholu. V nedeľu popoludní namerali osobné vozidlo Audi A6, ktorému bola nameraná rýchlosť jazdy 171 km/h. 33-ročný vodič bol podrobený dychovej skúške. Dychovou skúškou mu bola nameraná hodnota 0,57 mg/l, čo predstavuje 1,19 promile. Vodičovi bol zadržaný vodičský preukaz.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM