Katarína Vlčková Krimi

Podgurážení prievidzskí tínedžeri: Pozrite, koľko ich už policajti chytili a kde pijú najčastejšie!

Maloletým by v podnikoch naliať nemali. Mladí sú však vynaliezaví a tak si nachádzajú iné miesta a spôsoby ako sa dostať k fľaši. Zisťovali sme, ako je to v Prievidzi s popíjaním detí. Prečítajte si viac.

Ilustračný obrázok k článku Podgurážení prievidzskí tínedžeri: Pozrite, koľko ich už policajti chytili a kde pijú najčastejšie!
Zdroj: TASR

Počet mladistvých odchytených mestskou políciou od začiatku roka nie je extrémne vysokým číslom. Polícia aj napriek tomu dvíha varovný prst. „Od začiatku roka sme zaznamenali 22 prípadov neplnoletých, ktorí popíjali alkohol. Číslo nie je až tak vysoké, no mohlo by byť aj nižšie. Snažíme sa to ovplyvňovať aj celoročnými prednáškami na školách, v kluboch i centrách voľného času. Používame na ukážku promile okuliare. Vyzerajú ako zváračské a simulujú určité promile alebo iné návykové látky,“ vysvetľuje koordinátor prevencie Vít Zajac z MsP.

Kritický koniec roka

Maloletým by v podniku naliať nemali. Ak nalejú, zlíznu si to mastnou pokutou. Podľa koordinátora prevencie však v poslednom období nezaznamenali alkohol u mladistvých v podnikoch. „Koniec školského roka býval taký kritický. Pred pár rokmi hliadka zaznamenala v podnikoch aj mnoho podnapitých tínedžerov, dokonca pomaly v bezvedomí. Dva, tri roky si však nepamätám, že by sa niečo takéto stalo. Alkohol je síce večným problémom, no nie v takej miere ako tomu bolo pred rokmi. Po odovzdávaní vysvedčenia sme ani tento rok nezaznamenali prípad opitého tínedžera,“ spomína Zajac.

Hliadka nosí počas svojich výjazdov alkoholtester vždy zo sebou. Podnapitého tínedžera však podľa zákona môžu podrobiť dychovej skúške len za prítomnosti rodiča. „Pred desiatimi rokmi sme mali dokonca prípad, keď bolo opité iba 13-ročné dievča. Bolo však v takom stave opitosti, že bola okamžite privolaná záchranka. V tomto prípade bol už ohrozený jej život,“ pokračoval.

Obľúbené fleky?

Obľúbené miesta na popíjanie mladistvých podľa Zajaca v Prievidzi vraj nie sú. Skôr by sa dalo povedať, že sa zašívajú kde príde a niekedy ani nemusia. „Mladí už vedia, kde sú nainštalované kamery a preto sa na tých miestach veľmi nezdržujú a ak áno, zo záznamu kamery nevieme posúdiť či majú vo fľaši od džúsu naozaj džús alebo alkohol. Naznačí to iba ich podivné správanie. Väčší problém máme s popíjajúcimi bezdomovcami, ktorým je to jedno," priblížil situáciu.

Mestský park pod rúškom noci môže byť tiež útočiskom na popíjanie. „Mali sme prípad, keď sa v parku prechádzali dospelí a videli tam tínedžerov s fľašou. Privolaná hliadka však zistila, že už majú osemnásť. Nezaznamenali sme však prípad popíjania mladistvého v parku. Stalo sa, že išla väčšia skupinka s podozrivým správaním. Dychová skúška však nepreukázala alkohol," podotkol.

Vrásky im však robili neustále výjazdy k jednej diskotéke. „Keď boli obľúbené diskotéky v Extréme, pred vchodom bolo mnoho opitých a výjazdy na miesto boli pravidelné. Vo vnútri im barmani nechceli naliať a ešte k tomu tam bol drahší alkohol, tak si našli inú cestu. Chodili do Tesca po fľašu a popíjali v kríkoch pred obchodom a diskotékou. Robili neporiadok na lavičkách. Teraz je diskotéka v útlme, tak tam nezaznamenávame problémy,“ pokračoval v rozprávaní.

Môžu len pokarhať

Ak však mladistvému predá alkohol predavačka alebo mu ho poskytne kamarát, mestská polícia to rieši ako priestupok a dotyčný vyfasuje pokutu. „Mali sme aj prípad, keď kamarát ponúkol druhému, ktorý ešte nebol plnoletý, alkohol a hneď sa k tomu aj priznal. Čakala ho samozrejme pokuta. My zo zákona môžeme mladistvého len pokarhať. Prípad sa potom oznamuje mestu alebo obci, podľa trvalého bydliska tínedžera. Mesto potom postupuje v ďalšom konaní. Napríklad aj v ukladaní pokút,“ dodal na záver Vít Zajac.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM