Webnoviny - Rôzne

Peniaze od štátu žiadajú aj súkromní zdravotníci

Nenávratnú finančnú výpomoc 130 miliónov eur chcú aj súkromné zdravotnícke zariadenia. Uvádza sa to vo vyhlásení Slovenskej lekárskej únie špecialistov, ktoré dnes agentúre SITA poskytol jej prezident Andrej Janco.

Vo vyhlásení sa uvádza, že minulá vláda poskytla nemocniciam návratnú finančnú výpomoc a dnes im chce štát odpustiť jej splácanie.

„Ukladá totiž ministrovi financií znížiť štátne finančné aktíva o takmer 130 mil. eur z titulu odpustenia splácania návratnej výpomoci. Tú dostalo 25 nemocníc, z toho 12 v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR,“ hovorí Janco a argumentuje, že nikto z lekárov, s ktorými hovorili, si nie je vedomý, že by tieto peniaze boli išli na zvýšenie miezd zamestnancov.

„Ako k takému „odpusteniu“ príde súkromný sektor? Ako k tomu prídu malé ambulancie, ktoré dlh nikdy netvorili?,“ hovorí Janco. Dodal, že pre nedostatok financií poisťovne rušia zmluvy so súkromnými ambulanciami a tie zanikajú ako na bežiacom páse.

„To je rovnosť v podnikaní, ktorú nám zaručuje Ústava SR?,“ pýtajú sa súkromní lekári špecialisti. „Preto žiadame pre súkromný sektor 130 miliónov eur, presne toľko, ako ste venovali manažmentom nemocníc ako odmenu za zlé hospodárenie. Nám venujte rovnakú sumu za dobré hospodárenie. V mene rovnakého princípu žiadame tiež odpustenie odvodov do sociálnej poisťovne pre súkromné zdravotnícke zariadenia, pretože sa roky vo forme oddlžovania nemocníc odpúšťajú štátnym zariadeniam a my na to cez zvyšovanie našich daní prispievame," dodávajú súkromní lekári špecialisti. Zdroj správy: Webnoviny.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM