Martin Valenta Krimi

Odsúdená starostka prijala zvýšenie mzdy

Znovuzvolená, ale odsúdená starostka Zemianskych Kostolian v okrese Prievidza Helena K. dnes na verejnom zasadnutí novozvoleného obecného zastupiteľstva zložila sľub a opätovne sa ujala funkcie.

Napriek tomu, že pred týždňom ju prvostupňový Okresný súd v Prievidzi odsúdil za dvojnásobný trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní desať mesiacov. Výkon trestu jej sudca podmienečne odložil na skúšobnú dobu v trvaní 18 mesiacov. Jej právny zástupca sa na súde okamžite odvolal, rozsudok teda ešte nie je právoplatný a rozhodovať o ňom bude krajský súd. Po právoplatnom odsúdení však, podľa zákona, starostke mandát na výkon funkcie zanikne.

Viacerí občania obce sú pohoršení, že napriek tomu, že ju súd uznal za vinnú, nielenže sa nevzdala funkcie, ale dokonca prijala aj zvýšenie svojej mzdy o 25 percent. Deväťčlenné obecné zastupiteľstvo jej odsúhlasilo mzdu vo výške niečo vyše 2124 eur.

Obžalobu ešte v roku 2007 podal na starostku prokurátor Okresnej prokuratúry v Považskej Bystrici za to, že v rokoch 2001 a 2002 svojvoľne a protizákonne prikázala mzdovej účtovníčke, aby prestala vyplácať odmeny ôsmim poslancom obecného zastupiteľstva (OZ). Neskôr siedmim z nich rovnako protizákonne zabránila vykonávať poslanecký mandát. Podľa prokurátora v oboch prípadoch konala s úmyslom spôsobiť poslancom škodu.

súvisiaci článok http://www.prievidza24.sk/news.php?…

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM