Katarína Vlčková Správy

OBRAZOM: Prievidza sa zaslúžila o rekord. Čardáš si zatancovala aj primátorka

Prievidza oslávila Deň Európy opäť v netradičnom duchu. Už po minulé roky sa Námestie slobody roztancovalo v rytme kalamajky a mazurky. Tento raz rozozvučal námestie dupkaný čardáš, tanec starých Hornonitranov. Pozrite si, aká tam vládla atmosféra.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Prievidza sa zaslúžila o rekord. Čardáš si zatancovala aj primátorka
Foto: Katarína Vlčková / Zdroj: Dnes24.sk

Počasie hralo organizátorom dnešného stretnutia do karát. Námestie slobody hýrilo modrými a žltými farbami a všetkými vekovými kategóriami.
Prievidza oslávila Deň Európy už po tretíkrát akciou TancujPD.eu a patrične si uctila desaťročné pôsobenie v Európskej únii. Jedným z hlavných organizátorov bola Obchodná akadémia, ktorá úspešne nadviazala na minulé roky. Kým sa pred dvoma rokmi prievidzské námestie roztancovalo v rytme kalamajky a pred rokom v rytme mazurky, tento rok bol v znamení dupkaného čardášu. Tento ľudový tanec s obľubou tancovali na zábavách a svadbách starí Hornonitrania, pričom pôvod tanca pochádza z maličkej obce Chrenovec-Brusno.

Prievidza sa postarala o zápis do kroniky Slovenských rekordov

Dnes si dupkaný čardáš vyskúšalo spolu 1 593 účastníkov a tým sa Prievidzi podarilo zapísať do kroniky Slovenských rekordov. Prievidžania v tom neboli ale sami, do projektu sa zapojilo niekoľko miest a o 11:05 tým hromadne odtancovalo čardáš až 4 514 tanečníkov.
Chlapci v modrých doplnkoch a dievčatá v žltých roztancovali celé námestie. Zastúpenie 14 základných, 5 stredných a jednej materskej školy, kde mal najmladší účastník len štyri roky, doplnili húževnatí tanečníci z dôchodcovských centier, folklórny súbor Hájiček z Chrenovca-Brusna a široká verejnosť ochotná tancovať.

Dupkaný čardáš si nenechala ujsť ani primátorka Katarína Macháčková. „Deň Európy je naozaj vydarená akcia, o čom svedčí aj počet ľudí , ktorí prišli. Tento rok som si konečne aj prvýkrát zatancovala s davom a musím povedať, že je to skvelý pocit. Na tento deň som sa aj patrične pripravila a ľudový kroj, ktorý mám na sebe som doplnila aj žltou stužkou,“ prezradila pre portál Prievidza24.

Čardáš dupkaný v Prievidzi
1
Galéria
Dubkaný čardáš Prievidza
37
Galéria
Foto: Katarína Vlčková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM