Katarína Vlčková Kultúra

Nové objavy špecialistov v Bojnickom zámku: Čo sa skrýva v Orientálnom salóne?

Bojnický zámok je nepochybne stále plný tajomstiev. Tajomstvá doposiaľ skrýval aj Orientálny salón, ktorý je súčasťou prehliadkovej trasy múzea Bojnice. Prečítajte si, čo objavili špecialisti...

Ilustračný obrázok k článku Nové objavy špecialistov v Bojnickom zámku: Čo sa skrýva v Orientálnom salóne?
Zdroj: TASR

K odhaleniu tajomstiev Orientálneho salóna v múzeu prispelo najmä sympózium Umenie orientu, ktoré sa na zámku nedávno uskutočnilo. „Doteraz sme vedeli iba to, že drevené, bohato zdobené obloženie stien s orientálnymi motívmi zakúpil začiatkom minulého storočia posledný feudálny majiteľ bojnického panstva gróf Pálffy. Miestnosť, ktorú ním obložili, bola súčasťou grófskeho bytu a Pálffy ju využíval ako svoju pracovňu. Z pôvodného zariadenia sa v ňom nachádza ešte časť nábytku a niektoré ozdobné predmety z porcelánu a tiež zaujímavý paraván, obrúbený drevenými samorastmi. Gróf si v nej ešte inštaloval na jednu zo stien veľké zrkadlo a oproti je terakotový kolorovaný portrét Madony s dieťaťom," priblížil doterajšie poznatky o salóne riaditeľ múzea Ján Papco.

Obloženie z Damasku

Ďalšie nové fakty predniesla na sympóziu nemecká špecialistka na orientálne umenie Anke Scharrahs z Drážďan, ktorá salón a jeho obloženie podrobne preskúmala. „Potvrdila, že obloženie stien, pravdepodobne z cédrového dreva, pochádza z Damasku, hlavného mesta Sýrie. Bolo vyrobené pre veľmi bohatú rodinu, pretože je mimoriadne detailne vypracované a bohato zlátené,“ uviedla pracovníčka múzea, historička umenia, Katarína Malečková.

Bola to móda

Dodala, že nemecká špecialistka potvrdila, že obloženie pochádza z viacerých častí a boli nimi obložené dve miestnosti. „Pri obkladaní salónu v Bojnickom zámku ich potom prispôsobili veľkosti grófovej pracovne. Zistila tiež presný dátum, kedy obloženie orientálni majstri urobili. Uvádza sa tam rok 1228 podľa islamského kalendára, to znamená rok 1813 až 1814 kresťanského letopočtu. Pôvodne sme mysleli, že je oveľa staršie,“ dodala Malečková.

Podobné orientálne obloženia stien sa nachádzajú vo viacerých šľachtických sídlach v Európi i v Amerike. V Nemecku sa zachovali tri takéto interiéry v Berlíne, Drážďanoch a Postupime. Koncom 19. a začiatkom 20. storočia to bola móda, zariadiť si niektoré izby v orientálnom štýle. Arabské nápisy v bojnickom salóne sú výberom z 99 mien Alaha.

Drahá požiadavka od návštevníka

Riaditeľ múzea si spomenul aj na jednu príhodu, ktorá sa viaže s týmito nápismi. „Asi pred desiatimi rokmi si prezrel expozíciu bojnického zámku návštevník z arabských krajín. Po prehliadke prišiel za mnou a sťažoval sa, že v Orientálnom salóne je jeden nápis prevrátený naopak. Povedal, že sa to hlboko dotýka jeho náboženského cítenia a dožadoval sa, aby sme to opravili. Zaviazal sa, že celú rekonštrukciu zaplatí. Súhlasili sme a pretože sme kvôli tomu museli prakticky nechať rozobrať, zrekonštruovať aj zreštaurovať celé obloženie, boli to dosť nákladné práce. Návštevník sa, žiaľ, už potom neozval a samozrejme nezaplatil. Hoci sme sa ho snažili nájsť aj cestou jeho súkmeňovcov. Napokon sme to museli uhradiť z našich prostriedkov. Ale nebanujeme, koniec – koncov máme teraz komplexne zrekonštruovaný Orientálny salón a sme tomu radi,“ uzavrel Papco.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM