Katarína Vlčková Správy

Nová kolektívna zmluva v bojnickej nemocnici: Takto sa tu upravia platy

Kolektívna zmluva, o ktorej sa dlho hovorilo je podpísaná. Vedenie nemocnice sa dohodlo s odborármi na podmienkach, ktoré majú prispieť k lepšiemu chodu nemocnice. Sestrám i pôrodným asistentkám sa upraví plat. A to nie je všetko...

Ilustračný obrázok k článku Nová kolektívna zmluva v bojnickej nemocnici: Takto sa tu upravia platy
Zdroj: TASR

Platy sestier sa upravia

Po ročnom vyjednávaní sa dočkajú okrem iného aj sestry i pôrodné asistentky úpravy platu. Podľa predsedu Základnej organizácie odborovej organizácie v Bojniciach Mariána Krčíka, nová kolektívna zmluva nadobúda účinnosť od 1. augusta a platná je do 31. júla 2015.

„Dohodli sme sa, že sestrám a pôrodným asistentkám sa znižujú základné tarifné mzdy o sedem percent, ale naspäť im bude vyplatená prax aj za obdobie materských, čo im zo znenia zákona 62 zobrali,“ uviedol Krčík.

Ako doplnil, príplatky k mzdám a platy lekárov budú nezmenené, ostatní zdravotnícki a nezdravotnícki zamestnanci už majú v súčasnosti navýšenú základnú tarifnú mzdu o dve percentá podľa platnej vyššej kolektívnej zmluvy. „Za plus považujeme jedine to, že máme kolektívnu zmluvu a je podpísaná na 12 mesiacov,“ podotkol.

Cesta k lepšiemu?

Riaditeľ bojnickej nemocnice Ján Belanský pripomenul, že rokovania začali na konci roku 2013 a napriek tomu, že sa na konci marca nemali platnú kolektívnu, pokračovali v rokovaniach o tej novej. „Vedenie pri každom rokovaní predkladalo svojim partnerom aktuálny stav hospodárenia nemocnice, ako aj plnenie záväzkov nemocnice voči dodávateľom liekov, zdravotníckeho materiálu a služieb. Vďaka týmto opatreniam sa podarilo zlepšiť stav našich záväzkov po dobe splatnosti a dosiahnuť v prvom polroku 2014 výrazne lepší hospodársky výsledok v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka,“ vysvetlil.

Odborári súhlasili

Podľa Belanského dopadli rokovania dobre a vedenie nemocnice dohodlo nové podmienky, ktoré prispejú k lepšiemu stavu hospodárenia. „Musím oceniť zástupkyne odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek, lebo svojím súhlasom so mzdovými podmienkami upravenými v novej kolektívnej zmluve vyjadrili veľkú dávku spolupatričnosti k našej nemocnici a určite tým prispeli k jej ekonomickej stabilizácii,“ zdôraznil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM