Daniel Palacka Samospráva

Nezabudnite na zmeny o miestnych daniach: Tu je malá rekapitulácia

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili nové VZN, ktoré obsahujú zmeny z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Pozrite sa, čoho sa dotýkajú.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite na zmeny o miestnych daniach: Tu je malá rekapitulácia
Foto: Monika Földešiová

Dňa 15.10.2014 na­dobudla účinnosť novela zákona. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len zákon). Poslanci mestského zastupiteľstva schválili nové VZN ktoré obsahuje zmeny, ktoré vyplynuli z novely zákona ako aj spresnenia niektorých ustanovení doterajšieho VZN. Sadzby miestnych daní sa pre rok 2015 nemenia.

Ďalší druh stavieb pri dani z nehnuteľnosti

„Pri dani z nehnuteľnosti sa ako predmet dane zaviedol ďalší druh stavieb – stavby hromadných garáži postavených pod zemou, kde je navrhnutá rovnaká sadzba ako pri ostatných garážach. Oslobodenie od dane sa ponecháva v rovnakom rozsahu ako doteraz,“ uviedol hovorca mesta Michal Ďureje.

Ako ďalej uviedol, pri dani za psa sa oslobodenie od dane a zníženie dane ponecháva v rovnakom rozsahu ako doteraz. Rovnaký prípad je aj pri dani za ubytovanie pri ktorej sa oslobodenie ponecháva v pôvodnom rozsahu.

Pri niektorých daniach pribudlo oslobodenie

„Pri dani za užívanie verejného priestranstva sa taxatívne vymedzilo oslobodenie od dane v prípade verejnoprospešných aktivít – umiestnenie zariadenia pre kultúrne, športové a iné podujatia bez vyberania vstupného, ktoré organizujú neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby, občianske združenia, nadácie, neinvestičné fondy, záujmové združenia právnických osôb, alebo účelové zariadenia cirkví a náboženských spoločností.“ informoval Ďureje.

Pri oslobodení právnických osôb založených mestom sa oslobodenie bude vzťahovať len právnické osoby, v ktorých je mesto jediným vlastníkom (doteraz väčšinovým vlastníkom). „Rozšírilo sa oslobodenie od dane za užívanie verejného priestranstva v prípade predaja alebo prezentácie remeselných výrobkov a umeleckých diel priamo ich výrobcami alebo autormi na príležitostných trhoch na Námestí slobody (doteraz to bolo viazané na Uličku remesiel) za účelom dosiahnutia vyššieho počtu takýchto predajcov,“ ozrejmil hovorca

„Pri dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta pri oslobodení právnických osôb založených mestom sa oslobodenie bude vzťahovať len právnické osoby, v ktorých je mesto jediným vlastníkom (doteraz väčšinovým vlastníkom),“ uzavrel hovorca mesta Michal Ďureje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM