Rôzne

Nemocnica má moderné radiodiagnostické oddelenie: Investíciu ešte nesplatila

Bojnická nemocnica prešla rekonštrukciou. Pracovisko radiodiagnostického oddelenia sa zrekoštuovalo a zdigitalizovalo. Po röntgeny už niektorí pacienti nebudú musieť chodiť do hlavnej budovy.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica má moderné radiodiagnostické oddelenie: Investíciu ešte nesplatila
Zdroj: TASR

Rekonštrukcia i digitalizácia pracoviska za 1,2 milióna eur nie je ešte úplne splatená, no aj tak prebiehala od konca minulého roku v troch etapách a za plnej prevádzky nemocnice.

„Priemerný vek zariadení, ktoré sme menili, bol 20 rokov. Viaceré prístroje boli používané viac ako 27 rokov, takže ich opotrebovanosť bola vysoká. Výmena si vyžiadala zmenu technológie, aby sme v nemocnici mohli prejsť na modernú digitálnu platformu spracovania obrazovej dokumentácie a archivácie dokumentácie,“ odôvodnil potrebu rekonštrukcie RDG oddelenia riaditeľ NsP v Bojniciach Ján Belanský.

Moderná technika

Pacienti z interného, kožného, geriatrického, neurologického oddelenia a oddelenia dlhodobo chorých už nemusia chodiť na röntgen do hlavnej budovy nemocnice, pretože sa obnovili snímkovania v monombloku A a D. „Doplnili sme aj jeden nový sonograf, operačné rameno pre potreby operačných sál a moderný RTG pre oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny,“ vymenoval.

Podľa primára RDG oddelenia Mareka Dubovského digitalizácia pracoviska znamená, že odteraz nebude lekár hodnotiť klasickú snímku vyvolanú na filme. „Tento nový systém nám umožní hodnotiť digitálny obraz na vysokorozlišovacom monitore s veľkou uhlopriečkou, ktorý nám tým dáva široké možnosti postprocesingových úprav. Dokážeme si tak obraz zväčšovať, zmeniť sýtosť obrazu, jas, inverziu z negatívu na pozitív,“ povedal.

S novou digitalizáciou sa vybudoval aj digitálny archív, v ktorom lekári archivujú vyšetrenia. Tieto sú im kedykoľvek k dispozícii a dokážu si ich porovnávať aj s vyšetreniami starými niekoľko rokov. Podľa Dubovského je takáto digitalizácia lepšia v tom, že nedocháza k takej vysokej radiácii pacienta.

Zdravšie životné prostredie

Digitalizácia na oddeleniach napomáha aj šetreniu životného prostredia. „Už nepoužívame pri vyvolávaní obrazu chemikálie, ustaľovače, ktoré sú škodlivé. Ďalším pozitívom je výrazné šetrenie priestoru, keďže sa digitálny archív zmestí do jednej miestnosti. Digitalizácia šetrí aj čas. Tento digitálny obraz má o niekoľko sekúnd po expozícii k dispozícii každý lekár v nemocnici. Takisto môžeme využiť takzvanú telerádiológiu, kedy môžeme obrázky zasielať do iných nemocníc a vykonať konzultáciu,“ ozrejmil Dubovský.

Nie je zaplatená

Rekonštrukcia i digitalizácia zaplatená ešte nie je. Peniaze odobrilo ešte bývalé vedenie Trenčianskeho samosprávneho kraja, čiže zriaďovateľa nemocnice,pričom investíciu zahrnul do svojho rozpočtu v rokoch 2010 – 2012. „My sme dostali súhlas na obstarávanie v roku 2012, ale náročnosť celého procesu spôsobila, že celý proces i podpísanie zmluvy prebehlo v roku 2013,“ objasnil Belanský.
V tomto roku vyčlenil Trenčiansky samosprávny kraj ešte 200 tisíc eur, nemocnica ich vraj zatiaľ nemá kryté. „Riešili sme túto situáciu tak, aby nemocnica dokázala svoj záväzok splácať. Máme pripravený návrh pre samosprávny kraj, ktorý rieši financovanie tohto celého projektu postupne. To znamená, že bude rozložené na päť rokov s tým, že nemocnica je schopná ho financovať z vlastných zdrojov. Pokiaľ nám to umožní súhlas kraja,“ uzavrel Belanský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM