Katarína Vlčková Rôzne

Naši hasiči riešia aj vskutku kuriózne prípady: Na tieto zásahy len tak nezabudnú!

Požiare a dopravné nehody nie sú jedinými prípadmi, pri ktorých zasahujú hasiči z Trenčianskeho kraja. Telefonáty ľudí ich často privolajú aj k udalostiam, ktoré by ste možno ani nečakali. Pozrite, kde všade už boli potrební...

Ilustračný obrázok k článku Naši hasiči riešia aj vskutku kuriózne prípady: Na tieto zásahy len tak nezabudnú!
Zdroj: Dnes24.sk

Hasiči majú zväčša plné ruky práce. Pri svojich zásahoch sa okrem bežných činností stretávajú napríklad aj s uviaznutými zvieratami. Ich ťažkú prácu však stále sťažujú niektorí ľudia zneužívaním hasičskej linky, či nahlasovaním prípadov, ktorými sa nezaoberajú. My sme si posvietili na ich usilovnosť a vybrali sme pre vás to NAJ.

Zachraňovali srnku a odchytávali hada

Ako prezradil Marián Petrík z Krajského riaditeľstva hasičov, hasiči sa nevyhnú ani kurióznym zásahom. Zväčša ide o zachraňovanie zvierat. „Hasiči zachraňovali uviaznutého srnčeka z protipožiarnej nádrže skládky odpadov. Museli postupovať opatrne aby vyplašené zviera zbytočne nestresovali. Srnčeka zachránili a vypustili do voľnej prírody,“ povedal.
„Ďalšou zaujímavosťou bol odchyt hada, ktorý sa uvelebil v prístrešku rodinného domu. Had sa nachádzal na tráme vo výške asi dva metre nad zemou. Hasičom sa ho nakoniec podarilo chytiť do plastového suda“ dodal Marián Petrík.

Hasiči v číslach a ich NAJ

Podľa Krajského riaditeľstva hasičov sa v Trenčianskom kraji za uplynulý rok nazbieralo celkom 2 497 výjazdov, čo je o 13,81% menej ako tomu bolo v roku 2012. Technických výjazdov bolo naopak viac ako pred dvoma rokmi. K požiarom bolo vykonaných celkovo 849 výjazdov, čo bolo o 26,36% menej. Hasičský zbor v Trenčíne však zaznamenal oveľa vyšší nárast nehôd, a to 555, čo je o 65 nehôd viac ako v roku 2012.

Hasiči sa stretávajú aj s požiarmi, ktoré môžu spôsobiť veľkú škodu na majetku. Podľa Petríka v Trenčianskom kraji požiar spôsobil najväčšiu škodu na výrobnej hale, a to vo výške 330 000 eur. Na tejto akcii zasahovalo až 54 hasičov nepretržite 29 hodín a použilo sa 104 000 litrov vody. „Naopak, až 1 milión eur sa podarilo uchrániť pri požiari bytu v Trenčíne,“ povedal.

Najviac požiarov, ktoré sa stali v Trenčianskom kraji bolo spôsobených vyhorením sadzí (35×), varením (30×), neznámymi príčinami (14×), elektrickým skratom (10×), zvýšeným elektrickým prechodovým odporom (7×) a fajčením (7×). Štatisticky najčastejšie požiare vznikajú v piatok (148×) a najmenej vo štvrtok (101×). Zaujímavosťou je aj fakt, že v roku 2013 bolo nahlásených 869 požiarov a z toho 155 úmyselných. Z toho 153 požiarov bolo spáchaných neznámou osobou.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM