Minister obrany Peter Gajdoš: Do škôl by rád vrátil brannú výchovu

Branná výchova by sa mohla vrátiť do škôl. Jej zavedenie je jednou z kľúčových tém programu národniarov.

Ilustračný obrázok k článku Minister obrany Peter Gajdoš: Do škôl by rád vrátil brannú výchovu
Zdroj: TASR

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý je iniciátorom programovej tézy o návrate brannej výchovy, už na túto tému hovoril aj s ministrami školstva a obrany. Minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) by to uvítal. Za by bol aj poslanec NR SR z klubu Mosta-Híd Martin Fedor.

Výchova k vlastenectvu

Gajdoš je presvedčený, že mladých treba viesť k vlastenectvu. „Čiže k príprave na obranu vlasti. Ak to neurobíme my, budeme čeliť problémom, že sa ich budú snažiť ovplyvniť rôzne nelegálne skupiny,“ povedal v súvislosti s témou boja proti extrémizmu na Slovensku.

Poukázal na to, že v spolupráci so strednými školami už rezort obrany uskutočnil tzv. branné hry v šiestich samosprávnych krajoch. Na každom podujatí sa zúčastnilo približne 500 študentov.

Návrat brannej výchovy do škôl schvaľuje aj Fedor. Študenti by sa podľa neho mali učiť základy prvej pomoci, ako reagovať v krízových situáciách, a tiež o právomociach štátnych orgánov.

Školy by so Slovenskými brancami nemali spolupracovať

„Som presvedčený, že je úlohou štátu v tejto oblasti pôsobiť a nenechávať voľné pole pôsobenia pre pofidérne skupiny, ktoré sa tlačia do našich škôl za účelom ovplyvňovania mládeže,“ povedal Fedor.

Poslanec narážal na nacionalistickú organizáciu Slovenskí branci, ktorá nedávno usporiadala na Základnej škole Beethovenova v Nitre branné cvičenie pre deti. Minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) vyzval školy, aby s takýmito organizáciami nespolupracovali.

Ministerstvo školstva upozornilo školy na Slovenských brancov už v minulosti. Plavčan priznal, že môže byť pre školy problém nebezpečnosť pôsobenia podobných organizácií vyhodnotiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM