Radoslav Svitok Rôzne

Minimálna mzda na Slovensku patrí k najnižším

Minimálna mzda na Slovensku patrí v rámci Európskej únie medzi najnižšie. Spolu s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky a inými nováčikmi v únii sa krajina nachádza v prvej z troch skupín, do ktorej Eurostat rozdelil ekonomiky podľa výšky minimáln

„Výška minimálneho platu sa v júli 2011 pohybovala medzi krajinami únie od 123 eur v Bulharsku až po 1758 eur v Luxembursku,“ informovala Poštová banka na základe údajov Eurostatu. Slovák mesačne nemôže zarobiť menej ako 317 eur, pričom u Čechov a Poliakov je hranica minimálnej mzdy o pár desiatok eur vyššia. Maďarsko má, naopak, v rámci Vyšehradskej štvorky minimálnu mzdu najnižšiu, a to pod hranicou 300 eur.

Minimálna výška mzdy rastie smerom na západ. V druhej skupine rebríčka s minimálnym zárobkom 550 až 900 eur je podľa Eurostatu zastúpených päť členov Európskej únie a Spojené štáty. „Minimálny zárobok v USA sa podobá napríklad tomu gréckemu,“ tvrdí v tlačovej správe Poštová banka. Spomedzi krajín únie má minimálnu mzdu vo svojej legislatíve zakotvenú 20 štátov. Poznajú ju aj v kandidátskych krajinách Chorvátsku a Turecku. „Nepoznajú ju vôbec alebo minimálne nie v takej podobe ako u nás vo vyspelej Škandinávii, ale ani v Rakúsku, Nemecku, Taliansku či na Cypre,“ informovala banka.

zdroj: TASR foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM