Zuzana Vajayová Rôzne

Mestskí policajti sú pripravení pomôcť aj v prípade výskytu roja včiel

Roj včiel v uliciach mesta môže byť nebezpečný, preto prievidzská Mestská polícia (MsP) upozorňuje na niekoľko zásad bezpečného správania ľudí.

„V prípade zistenia výskytu roja je treba ho ponechať na mieste a včely nedráždiť odháňaním, alebo hádzaním predmetov,“ vysvetľuje náčelník MsP Prievidza Ľubomír Pomajbo.

Dospelí by podľa jeho slov mali poučiť najmä deti. Roj nebýva útočný, v prípade ohrozenia však môže byť nebezpečný. „Každý výskyt oznámte na bezplatnú tiesňovú linku MsP Prievidza 159, kde v spolupráci s odborne vyškolenými včelármi zabezpečíme odchyt roja,“ podotkol.

Pokiaľ je roj na strome, budove, vo výške, odchyt prebieha v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom (HaZZ), ktorí poskytnú potrebnú výškovú techniku. Do príchodu MsP a hasičov je vhodné miesto zabezpečiť proti kontaktu s osobami alebo deťmi, ktoré zo zvedavosti môžu byť ohrozené.

„Včela môže útočne reagovať na spoteného človeka alebo na toho, ktorý je pod vplyvom alkoholu. Preto sa oplatí držať pred včelami v bezpečnej vzdialenosti. Pokiaľ roj sadne popoludní medzi 14. až 16. hodinou, je pravidlom, že do 18.00 určite odletí,“ vysvetlil Pomajbo.

Rojenie je vlastne rozmnožovanie včelstva, keď stará matka uvoľňuje miesto v úli mladšej. Z úľa uletí v asi jeden až dva kg včiel, medzi ktorými sú zastúpené všetky vrstvy – trúdi, robotnice aj kráľovná. Rojenie sa začína spravidla v polovici apríla a končí 21. až 24. júna a po tomto čase je už obmedzené.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM