Martin Štěpánek Samospráva

Mestské zastupiteľstvo nerokovalo: 14 poslancov protestne opustilo sálu!

Mestské zastupiteľstvo v Prievidzi nebolo v utorok uznášaniaschopné pre odchod poslancov z rokovacej sály. Na začiatku bolo prítomných 28 poslancov, ale po tom, čo sa mali poslanci prezentovať pred schválením programu, 14 z nich protestne opustilo sálu.

Ilustračný obrázok k článku Mestské zastupiteľstvo nerokovalo: 14 poslancov protestne opustilo sálu!
Foto: Monika Földešiová

Po krátkom vystúpení poslankyne Kobetičovej sa 14 poslancov mestského zastupiteľstva zdvihlo a odišlo z rokovacej sály, zvyšní ostali prítomní na rokovaní, ktoré primátorka prerušila na dobu jednej hodiny. Poslanci sa avšak ani po uplynutí prestávky nevrátili späť do rokovacej sály a zastupiteľstvo sa odročilo. Primátorka mesta nové zasadnutie zvolá najneskôr do 14 dní.

Poslanec Michal Dobiaš tvrdí na svojom profile na sociálnej sieti, že rokovanie opustili na protest proti tomu, že primátorka nerešpektuje uznesenie MsZ a odmietla odvolať Ľuboša Maxinu z predstavenia spoločnosti PTH. Primátorka však tvrdí, že využila len svoju zákonnú možnosť a výkon uznesenia zastupiteľstva pozastavila tým, že ho nepodpísala. „Som presvedčená o tom, že to bolo pre mesto zjavne nevýhodné. Poslanci navrhli zmenu zástupcu v PTH v čase mojej neprítomnosti, čím mi ako štatutárovi mesta znemožnili vyjadriť sa k tejto veľmi závažnej veci. Uznesenie schválilo 15 poslancov, teda ani nie nadpolovičná väčšina 31-členného poslaneckého zboru,“ hovorí primátorka Katarína Macháčková.

Zákon však hovorí, že rozhodnutie je možné zvrátiť trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. „Keďže si poslanci boli vedomí toho, že zákonom vyžadovaných 19 hlasov nezískajú, zvolili obštrukciu. Takéto konanie odsudzujem a nepodporujem,“ dodáva Macháčková.

Foto: ilustračné prievidza 24/prievidza.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM