Daniel Palacka Iné športy

Prievidzskí karatisti opäť hviezdili: Medailová žatva sa tentokrát konala v Žiari nad Hronom

Prievidzskí karatisti zo Športovej školy karate Prievidza opäť potvrdili svoje kvality. Na Regionálnych majstrovstvách zbierali jednu medailu za druhou. Viac si prečítajte v článku, určite to stojí zato.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzskí karatisti opäť hviezdili: Medailová žatva sa tentokrát konala v Žiari nad Hronom
Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu dňa 8. Novembra organizoval Karate klub MŠK Žiar nad Hronom v spolupráci zo Stredoslovenským zväzom karate regionálne majstrovstvá pre kategórie kadetov a juniorov a 1. Kolo stredoslovenského pohára detí. Celkovo sa regionálneho turnaja zúčastnilo 330 pretekárov z 36 klubov Slovenska. Športovú školu karate Prievidza pri Centre voľného času zastupovalo 17 pretekárov. Nechýbali medzi nimi medailové stálice a ani súťažní debutanti.

Úspešné dievčenské trio

Súťaž odštartovali kadetky Ema Brázdová a Nikoleta Merašická, ktoré sa do finále prebojovali hladko. Vo finálovom duely mala navrch aktuálna majsterka Európy Ema Brázdová. Na tom istom zápasisku nastúpila aj juniorka Ľudmila Bačíková. Vo finále porazila Kučerovú z Budokanu Zvolen.

Úspech v kata starších žiakov

Do finále 10 až 14 ročných chlapcov sa prebojoval hladko Alexander Lichner. Vo finále zvíťazil 5:0 nad Dominikom Bohunickým z Rapidu Bratislava. „Myslela som, že sa Alex o prvenstvo pobije s Lukášom Lochom. Ten však ku koncu svojej zostavy zaváhal a nakoniec aj stratil stabilitu. Skoro som dostala infarkt. Lukáš predviedol jeden z najlepších výkonov na súťaži doteraz. Celkovo musím pochváliť pretekárov súťažiacich v kata, okrem medailistov: Orema, Frankovú, Kmeťovú, Mišejovú a Jakubechovú. Dodržali všetko čo sme trénovali. U všetkých pretekárov som videla veľký progres,“ hovorí o súťaži trénerka Čierna.

Chalupčík a Mikulec poprvý krát s medailami Na súťaži sa predstavil aj nováčikovia. Svoju prvú pohárovú súťaž si odkrútili Martin Mikulec, Samuel Chalupčík, Laura Kmeťová a Simona Mišeje. Najviac sa darilo Martinovi Mikulcovi, ktorý získal medzi najmladšími chlapcami striebro v kata a bronz v kumite. Do finále v športovom zápase sa prepracoval Samuel Chalupčík a obsadil výborné druhé miesto.

V kumite to nepadalo

„Všetci zápasníci predviedli skvelé zápasy. Potešila ma najmä Sylvia Myšeje aj keď sa jej nepodarilo získať medailu. Všetci mali našliapnuté získať cenný kov, ale prehrali buď na vlajky po remíze alebo o jeden bod. Zaťko skončil tretí, prehral o postup do finále na vlajky. Musíme doladiť taktiku. Najmenší zbierali skúsenosti, hlavná súťažná sezóna začína až vo februári, takže máme času dosť,“ dopĺňa k súťaži tréner Horniak.

Trénerka darovala kuro obi

Výkonný výbor Stredoslovenského zväzu karate schválil za mimoriadne športové úspechy a zisk titulu Majsterky Európy udelenie čierneho opasku (1. Dan) pre Emu Brázdovú. Trénerka Dušana Čierna jej darovala čierny pás na slávnostnom vyhlásení výsledkov počas Majstrovstiev stredoslovenského zväzu karate. „Opasok neslúži len na to aby upevnil vrchný diel športového oblečenia. Kuro obi (čiery pás) má zvláštny význam a neoznačuje len technické vedomosti. Pre jeho nosenie sú potrebné aj charakterové vlastnosti, ktoré musia prevládať na ceste v BUDO. Tie Eme určite nechýbajú. Čierna farba opasku nie je farbou víťazstva, ale noci a ukazuje, že deň ktorý začínal žltou farbou slnka (žltým opaskom), a končil čiernou farbou noci, je na konci a začína nový deň. Cesta BUDO – KA nekončí, ale iba práve začína…“ hovorí o význame opasku Dušana Čierna.

Foto: Dušana Čierna

Prievidza karate centrum volneho casu
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM