Katarína Vlčková Rôzne

Ľudom nie je situácia v nemocnici ľahostajná: Pozrite, koľko už vyzbierali podpisov na jej záchranu

Bojnická nemocnica sa pustila do boja s nelichotivou situáciou prostredníctvom petície už pred pár týždňami. Vyzbieranými hlasmi chcú podnietiť aj rokovanie v parlamente. Prečítajte si viac.

Ilustračný obrázok k článku Ľudom nie je situácia v nemocnici ľahostajná: Pozrite, koľko už vyzbierali podpisov na jej záchranu
Zdroj: TASR

Ešte v júni sme vás informovali o kritickej situácii v bojnickej nemocnici. Viac sa dočítate v článku V bojnickej nemocnici je ekonomická situácia kritická: Zamestnanci spustili petíciu na jej záchranu.

Podľa člena petičného výboru, Martina Drozda, petíciu za zaradenie Nemocnice s poliklinikou v Bojniciach do koncovej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a jej presun pod krídla Ministerstva zdravotníctva podpísalo okolo 7 000 ľudí. Údaj je z konca júla: „Podpisov máme určite viac. Odhadujem, že momentálne ich môže byť približne 12 000,“ skonštatoval Drozd.

Petičný výbor plánuje zozbierať podpisy do konca jesene, konečný počet hlasov však Martin Drozd odhadnúť nevedel. „Určite toľko, aby sa petícia dostala do parlamentu na prerokovanie,“ podotkol.

Pripomenieme, že petíciu ešte koncom júna odštartovali lekári z nemocnice, pomocný personál, poslanci samospráv i dlhoročný bývalý riaditeľ Ladislav Gerlich. Petíciou chcú upozorniť na zadĺženie nemocnice a súvisiacu možnosť privatizácie. To by však znamenalo zachovanie iba tých oddelení, ktoré sú pre privatizéra lukratívne.

„Problémom sú nízke platby od poisťovní za odborné výkony. To nás vlastne doviedlo k tomu, že ekonomický status tejto nemocnice, ktorá má približne toľko výkonov ako väčšie nemocnice, je vážny, ba priam kritický. Preto vedenie uvažuje o zrušení niektorých oddelení, čo by bolo zase zaťažkávajúcou skúškou pre región, pre obyvateľov, ktorí by si museli hľadať ošetrenie o mnoho kilometrov ďalej,“ argumentovala ešte v júni Mária Šramková, primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny bojnickej nemocnice a členka petičného výboru.

Bojnická nemocnica mala len v minulom roku stratu 2,654 milióna eura a v priemere sa mesačne zadlžovala sumou 221 181 eur. Jej celkový dlh k 31. decembru 2013 predstavoval sumu 13,42 milióna eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM