Krimi Krimi

Kuriózne zásahy mestských z Prievidze: Leguán sa našiel po dvoch dňoch, to však nie je všetko

Na nudu sa mestskí policajti z Prievidze rozhodne nemôžu sťažovať. Za rok vyše 500 výjazdov, v zápisnici sa ale nájdu aj kurióznejšie spomienky...

Ilustračný obrázok k článku Kuriózne zásahy mestských z Prievidze: Leguán sa našiel po dvoch dňoch, to však nie je všetko
Zdroj: Dnes24.sk

Hasiči v okrese Prievidza absolvovali vlani 549 výjazdov. V 318 prípadoch išlo o technickú pomoc, pri požiaroch zasahovali 206-krát. Ide asi o tretinu zásahov v rámci celého Trenčianskeho samosprávneho kraja. Informovali o tom zástupcovia Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Prievidzi.

Rok 2015 je v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi v mierne rastúcej tendencii, je to z roka na roku iné, ale v podstate sa to drží okolo 500 výjazdov,“ skonštatoval vedúci oddelenia prevádzkovo-technického OR HaZZ v Prievidzi Štefan Bielik.

Najzávažnejší bol podľa neho výjazd k požiaru na Trhovej ulici v Prievidzi, kde horel byt. „Bolo tam evakuovaných okolo 20 ľudí, škoda bola 20.000 eur. Príčinou bolo úmyselné zapálenie,“ ozrejmil. Pri požiari, ku ktorému došlo 1. mája 2015, utrpelo zranenie 15 ľudí, z toho bolo desať detí.

Hasiči v Prievidzskom okrese zaznamenali vlani celkovo 224 požiarov, ktorých celková škoda bola vyčíslená na 374.670 eur. Zranenie pri nich utrpelo dovedna 18 ľudí, nezomrel nikto. V dosť veľkej miere zasahovali pri požiaroch osobných áut, pri ktorých značnú časť spôsobila technická chyba, ďalšie úmyselne spôsobila neznáma osoba.

Minulý rok bolo podstatne viac dopravných nehôd, a to aj z tých dôvodov, že sa opravovala cesta I/9, medzi Prievidzou a Novákmi a Prievidzou a Handlovou. Pripisujeme to netrpezlivosti vodičov a ich nedôslednosti pri jazde. V týchto úsekoch sme mali väčší počet dopravných nehôd,“ doplnil Bielik.

Hasiči vlani absolvovali aj kuriózne zásahy, v jednom prípade hľadali hada v automobile, v druhom leguána na sídlisku Sever v Prievidzi.

„Občan prišiel na hasičskú stanicu s tým, že mu v automobile ušla užovka červená. Príslušníci auto prehľadali, ale hada nenašli. Leguán zase ušiel majiteľke z bytu, hasiči ho našli po dvoch dňoch,“ spresnil Bielik.

K svojej práci majú profesionálni i dobrovoľní hasiči z Prievidzského okresu k dispozícii od minulého roka aj viacero kusov novej techniky. „V roku 2015 v rámci ministerstva vnútra z eurofondov, respektíve prostriedkov ministerstva, boli dislokované na naše okresné riaditeľstvo kontajnerové autá. Ide o veľkokapacitné čerpadlo, kontajner, ktorý poskytuje výzbroj a výstroj pre dobrovoľníkov, kontajner na dlhotrvajúce požiare. Má prísť ďalšia technika – čln s nízkym ponorom, autobus, pracovný stroj JCP použiteľný na povodňovú situáciu,“ ozrejmil riaditeľ OR HaZZ v Prievidzi Stanislav Kmeť. Dobrovoľní hasiči z okresu tiež vlani dostali 12 protipovodňových vozíkov, 15 nových a tri zrepasované hasičské vozidlá.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM