Kultúra

Kosiť ručnou kosou v dnešnej dobe? V tejto dedine pri Prievidzi z toho spravili súťaž

Bude tu dokonca už štvrtý ročník súťaže v kosení trávy ručnou kosou. Ženy, muži i deti si zmerajú sily v kosení a o zábavu nebude núdza. Samozrejme nebude chýbať parádny program.

Ilustračný obrázok k článku Kosiť ručnou kosou v dnešnej dobe? V tejto dedine pri Prievidzi z toho spravili súťaž
Zdroj: Dnes24.sk

V Cigli pri Prievidzi sa odohrá už štvrtý ročník súťaže v kosení trávy ručnou kosou v spolupráci s RKC Prievidza. „Športovo-kultúrne podujatie Cigeľská kosa, na ktorom si svoje zručnosti budú môcť zmerať kosci v piatich kategóriách zároveň ponúkne vystúpenia hudobných skupín,“ informoval starosta obce Štefan Mjartan.

Má zaujímavú históriu

Cigeľksá kosa má podľa Mjartana krátku, zato však zaujímavú históriu. "V prvom ročníku padol slovenský rekord, keď počas súťaže kosilo naraz 72 koscov, priblížil starosta.

Zároveň hovorí, že Cigeľčan Jozef Krausko získal dokonca certifikát elitných rekordov z Indie, ktorá mu ho udelila ako najstaršiemu účastníkovi súťaže 2011. „Vtedy mal 92 rokov," pripomenul.

Podujatia, ktoré je súčasťou Slovenskej koseckej ligy a Slovenského koseckého pohára Horskí kosci v akcii, sa každoročne zúčastňujú súťažiaci z celého Slovenska.

Pre súťažiacich je pripravených 5 kategórii, pričom sú štyri pod taktovkou koseckej ligy. „Chlapci do 18 rokov a ženy musia pokosiť políčko s rozmermi 5×5 metrov, chlapi nad 60 rokov a chlapi pod 60 rokov políčko veľké 10×5 metrov. Piatou kategóriou je Majster Cigľa, na ktorej sa môžu zúčastniť len Cigeľčania," povedal Mjartan.

Kosili otcovia s dcérami i starostovia

Mjartan spomína, že v uplynulých ročníkoch sa do kosenia zapojili nielen otcovia so synmi a dcérami, ale aj starostovia a politici.

Na podujatí, ktoré je súčasťou Hornonitrianskeho folklórneho leta nebudú chýbať atrakcie pre deti, ľudové remeslá. Zahrať prídu gajdoši pod vedením Juraja Dufeka z Bojníc, Hájiček z Chrenovca-Brusna, spevácka skupina z Cigľa, ľudová hudba Šarišske gavaľire, Hudobné trio Braňa Jakubisa a vo večerných hodinách hudobná skupina Mistrál.

Podujatie bude 26.7. od 9:30 pri futbalovom štadióne v Cigli na Sebedražských lúkach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM