Koľko času trávite online? Pomôcť sa vám pokúsi nová slovenská mobilná aplikácia

Získať rovnováhu medzi časom tráveným online a offline pomôže užívateľom smartfónov a internetu mobilná aplikácia neZávislosť.

Ilustračný obrázok k článku Koľko času trávite online? Pomôcť sa vám pokúsi nová slovenská mobilná aplikácia
Zdroj: Dnes24.sk

Pred vyše mesiacom ju vytvorila spoločnosť eSlovensko v rámci projektu neZavislost.sk centra prevencie internetovej závislosti. Androidová appka má doteraz 1574 stiahnutí. Aktívny čas používania mobilného telefónu, čo predstavuje najmä využívanie internetu a aplikácií v mobile, meria anonymne. „Priemerný denný online čas všetkých používateľov aplikácie neZávislosť je 3 hodiny a 5 minút, najdlhší čas používania mobilu bol až 17 hodín za deň,“ informoval Milan Urbaník, PR manažér spoločnosti eSlovensko.

Viacero zaujímavých funkcií

Aplikácia, ktorú si môžu majitelia smartfónov bezplatne stiahnuť z Google Play, má podľa neho preventívno-informatívny účel, nestanovuje diagnózu používateľov. Zobrazuje denný, týždenný a celkový graf času tráveného na internete, prehľad najpoužívanejších aplikácií, test závislosti. Má tiež iné funkcie ako len obyčajné meranie. Ponúka i zápisník, stopku, otáčaciu kartu odporúčaní, motivačnú skupinu či funkciu zdieľania a exportu údajov.

Výsledkom testu nadmerného používania internetu môže byť zelená, oranžová a červená úroveň. Zelená farba znamená, že používanie internetu v mobile je pod kontrolou, bez príznakov závislosti. Pri oranžovej sa môžu vyskytovať začínajúce problémy s používaním internetu a inštalácia aplikácie neZávislosť môže byť veľmi užitočná. Červená farba informuje, že sa už vyskytujú problémy s nadmerným používaním internetu a mala by sa vyhľadať pomoc odborníka.

Aktuálne čísla slovenských používateľov testu sú – zelená úroveň 89,3 percenta, oranžová 10,3 percenta a červená 0,4 percenta.

Na upozornenie a obmedzenie času strávenom na konkrétnej aplikácií slúži funkcia Stopky. Podľa analýzy autorov appky desatina prípadov jej použitia končí dobrovoľným zavretím aplikácie, 0,3 percenta používateľov si problémovú aplikáciu dokonca odinštaluje.

Aplikácia s prínosom

Ďalšie dáta autori aplikácie, ktorá dokáže varovať pred nadmerným používaním internetu, postupne analyzujú a chcú ich prinášať nielen odborníkom, ale aj širokej verejnosti. Projekt má byť prínosom pre psychiatrov, psychoterapeutov, psychológov, špeciálnych pedagógov, sociálnych terapeutov a pracovníkov, ktorí sa stretávajú s problémovými používateľmi internetu.

Projekt neZavislost.sk vznikol v rámci projektu Zodpovedne.sk, spolufinancovaný je EÚ programom Connecting Europe Facility. Jeho partnermi sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Linka detskej istoty.

Foto: ilustračné, dnes24

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM