Zuzana Vajayová Iné športy

Karatisti FKŠ priniesli z Majstrovstiev sveta WKA 25 medailí

V utorok 25.10 2011 sa karatisti s FKŠ vybrali zabojovať na majstrovstvá sveta karate do Talianskej Carrari.

V počte 5tich pretekárov a zároveň reprezentantov Slovenska v KARATE sme išli bojovať zo svetovou konkurenciou a predsavzatím, že nič nedáme zadarmo.

Za účasti 43krajín a 5000 pretekárov sa začalo neľútostné nominačné a postupové dni jak v kata, tak v kumite, ktoré boli vyvrcholením na nedeľné finále, ktorého sme sa samozrejme chceli zúčastniť v čo najväčšom počte a priniesť aj nejaké tie medaile a potvrdiť tak tu doma na Slovensku, ale aj v našom meste, že karate FKŠ patrí aj naďalej do vrcholovej špičky karate na svete a že práca sa navracia v úspechu a počte medailí.

Samotne majstrovstva sú veľmi náročná záležitosť hlavne, že príležitosť získať medailu príde zase až o rok, ak bude pretekár úspešný aj na domácich súťažiach.

Jednotliví pretekári vedeli čo sa od nich očakáva a tak v nomináciách postupovali po náročných bojoch jednu kategóriu za druhou čo nás samozrejme veľmi tešilo. Každý večer sme preberali čo sa udialo na tatamy, kde treba spraviť nejakú taktickú zmenu či povzbudiť pretekárov a naplánovať po postupoch inšpiráciu na nedeľné finále a s posledných síl vybojovať zlatu medailu čo sa nám aj podarilo.

Niektorí pretekári mali veľmi ťažké pozície hlavne vekovo. Prešli s dorastencov medzi dospelých a tam je konkurencia naozaj veľmi veľká a silná o to sme šťastnejší, že aj z týchto kategórii máme medaile.

Dievčatá sa snažili bojovať ako v kata tak v kumite nad mieru a boli svojimi technickými cvičeniami ozdobami turnaja a v kumite porážali Talianky, Brazílčanky, Slovinky, Angličanky s obrovským srdcom a odvahou, čo nás v klube veľmi potešilo, že nás takýmto skvelými výkonmi reprezentovali.

Ako jediný chlap pretekár nás reprezentoval mladý talentovaný Adrian Zaborský, ktorý okrem dvoch kategórii, z ktorých v jednej ho pretekár tesne pred koncom zranil na tvar, kde Aďo vyhrával 5:1 mu pri údere náš pretekár dal aj šiesti bod ho zranil nedovolením úderom, mysleli sme že je koniec, že Aďo už na druhý deň nenastúpi po silnom otrase. Mýlili sme sa, nastúpil a my sme ani nedýchali čo sa bude diať. Naša obava bola prelomená po 35 sekundách, keď Aďo vyhral na tri ipony čo celá hala burácala od údivu, keď pekne čisto vyradil pretekára.

Aďo bol najúspešnejší pretekár našej výpravy a možno po Romanovi Volákovi aj celého turnaja získal 9 medailí. Po svojich výkonoch bol okamžite stredom pozornosti okolitých pretekárov, ale aj trénerov ako z Anglicka, Ruska, Slovinska a Talianskych pretekárov s uznaním jeho profesionality. Po tomto výkone ho už nič nezastavilo v kumite point vyhral jednoznačne 10:0 a stal sa miláčikom publika.

Samozrejme aj tí, čo nepretekali ako coach nášho teamu B.Ruttkay, ktorý sa staral o výsledky a naháňal a striehol kategórie všetkých pretekárov, aby boli všade včas tak by si zaslúžil tiež zlatú medailu.

Samozrejme vedenie klubu KARATE- FKŠ mu veľmi pekne ďakuje, ako aj pretekárom za skvele výsledky a reprezentovanie nášho klubu a mesta Prievidza za podporu.

Výsledky:

Adrian Záborský – 4 zlaté, 3 strieborné, 2bronzové

Nina Chovancová – 1 zlatá, 4 strieborné

Barbora Novotná – 3 zlaté, 2strieborné

Lucia Hromadová – 2 zlaté, 1 strieborná, 1 bronzová

Dominika Šalamonová – 2 strieborné

Zdroj: M.Šenk

Majstrovstva sveta v karate
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM