Monika Földešiová Iné športy

Karate: Päť prvenstiev v Poľsku

Našim karatistom minulá sobota priniesla víťazstvá i prehry. Na 6. medzinárodnom turnaji Grand prix BIELSKO-BIAŁA v Poľsku sa karatisti ŠŠK Prievidza umiestnili s konečnou medailovou bilanciou 5 zlatých, 2 strieborné a šesť bronzových medailí na peknom 5. mieste. Škola bola najlepšou zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Karate: Päť prvenstiev v Poľsku
Foto: Monika Földešiová

Po priateľskom turnaji v Dobrej Nive si dvanásti karatisti z Centra voľného času Spektrum v Prievidzi vyrazili 13. októbra otestovať formu do poľského Bialska. Deviatim z nich sa do Prievidze podarilo vrátiť s krásnymi medailami.

Súťaž otvárali kategórie kata tímov, kde sme mali len jedno zastúpenie v podobe najmladších pretekárok Romanky Oboňovej, Romanky Árvovej a Simonky Frankovej. Bronzové medailistky z Majstrovstiev Slovenska zúročili svoje skúsenosti a vyrovnaným výkonom zvíťazili. V individuálnej kategórii sa im však toľko nedarilo, keď Oboňová prehrala s víťazkou kategórie 3:2 a musela sa uspokojiť s 3. miestom. O tretie miesto prehrala Franková.

V kategórii U12 prehrala o tretie miesto Slávka Struhárová, ktorej chýbala zásoba obtiažnejších zostáv. S víťazkami kategórie prehrali aj Ľudmila Bačíková v kadetkách a 13-ročná Brázdová v juniorkách. Bačíková a ostaršená Brázdová, talent novej Európy, sa rovnako ako Oboňová museli uspokojiť s treťou priečkou.

V najmladšej vekovej kategórii kata chlapcov nás suverénnym spôsobom reprezentoval Samuel Dušička, ktorý jednoznačne zvíťazil. Vo vyšších vekových kategóriách kata naši chlapci ale neprerazili. Po chybe v zostave prehral Lukáš Loch, ktorý mal očividne na medailu.

Najväčším prekvapením bolo víťazstvo Nikolety Merašickej v kategórii kata dievčat do 14 rokov, ktorá si svojimi bojovnými výkonmi získavala všetky zástavky rozhodcov. Vo finále zdolala kvalitnú súperku aj po malej chybe 3:2. V kata žien zvíťazila trénerka Športovej školy karate Prievidza Dušana Čierna.

V kumite chlapcov U10 do 30 kg zažiarili Michal Zaťko a Samuel Dušička, keď sa cez omnoho starších a ťažších súperov z Ukrajiny dokázali prebojovať až do finále, kde bol úspešnejší Michal Zaťko. Ten zdolal aj Lukáša Locha, ktorý následne nedokázal konkurovať o tretie miesto Ukrajincovi. Alexander Lichner bol v repasáži kumite chlapcov U10 do 40 kg úspešný. O postup do finále prehral Ján Hudec. V prvom kole zvíťazil pred uplynutím časového limitu 8:0. V druhom narazil na neskoršieho víťaza kategórie, ktorý ho nepríjemne zranil. Hudec, odchovanec KK Nováky aj napriek zraneniu dokončil a obsadil konečné tretie miesto.

„Sme veľmi radi, že sme vycestovali na tento turnaj. Krásna hala, ceny… Po víťazstvách v Dobrej Nive si naši uvedomili, že úspech neprichádzajú sám od seba a netreba zaspať na vavrínoch. U niektorých stačilo málo, chýbala jedna zástavka alebo bod a mohli skončiť vo finále. Niektorí následne o kúsok prišli aj o bronz. Teraz deti vedia kde majú rezervy a od pondelka zas tvrdo trénujeme na ďalšie turnaje. Čaká nás Slovenský pohár kadetov a juniorov v Galante a o týždeň na to ďalšie kolo stredoeurópskej ligy karate CEKL v Plzni.“ dodala trénerka Čierna. **

1. miesta získali:**
Nikoleta Merašická kata U12
Samuel Dušička kata U9
Dušana Čierna kata seniorky
Michal Zaťko kumite U10 – 30 kg
KATA TEAM U9: Oboňová, Franková, Árvová

2. miesta získali:
Romana Oboňová kumite U10 –30 kg
Samuel Dušička kumite U10 –30 kg

3. miesta ziskali:
Alexander Lichner kumite U10 – 40 kg
Ján Hudec kumite juniori – 61 kg
Romana Oboňová kata U10
Ema Brázdová kata juniorky
Ľudmila Bačíková kata kadetky
Romana Árvová kumite U10 + 30 kg

Zemiakové pozície: Lukáš Loch kumite U10 – 30 kg, Peter Mihálik kumite U10 – 40 kg, Simonka Franková kata U10, Slávka Struhárová kata U12

ZDROJ: ŠŠK Prievidza FOTO: Bačíková, Oboňová, Zaťko

Karatisti na Internacional Grand Karate Prix Bielsko
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM