Martin Valenta Rôzne

Hornonitrianski baníci plánujú v tomto roku zvýšiť ťažbu

Spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza počíta v tomto roku s ťažbou uhlia na úrovni 2,1 mil. ton, čo by v medziročnom porovnaní predstavovalo nárast o 41 tisíc ton uhlia.

//"Úlohy v podnikateľskom pláne na tento rok sú v oblasti uhlia v súlade s hlavnými tézami energetickej koncepcie Slovenskej republiky a rešpektujú všeobecný hospodársky záujem na ťažbe uhlia,“ //uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa hornonitrianskych baní Adriana Siváková.

Jedným z hlavných cieľov spoločnosti v tomto roku je aj zabezpečenie prípravy ťažby v roku 2012 vyrazením banských chodieb o dĺžke takmer 15 kilometrov.

//„Hlavnými cieľmi podnikateľského plánu sú aj dosiahnutie ziskového hospodárenia s krytím všetkých investičných a prevádzkových potrieb, súlad medzi výrobou a odbytom, zabezpečenie zníženia úverovej zadlženosti, udržanie ťažobnej spôsobilosti spoločnosti v roku 2012 na úrovni 2,1 mil. ton a realizácia koncepčného investičného rozvoja,“ //dodala Siváková. V tomto roku by mala firma podľa svojich plánov zamestnávať 4 205 pracovníkov.

Baníci z troch ťažobných úsekov Hornonitrianskych baní Prievidza (bane Cigeľ, bane Handlová a bane Nováky) vyťažili v uplynulom roku 2,059 mil. ton uhlia.

„Stabilizujúcim prvkom v procese dobývania bol ťažobný úsek Nováky, ktorý vyťažil 1,453 mil. ton uhlia,“ doplnila Siváková. Banská spoločnosť vlani realizovala investičné zámery v objeme 16,7 mil. eur.

„Prostriedky boli vynaložené na povrchové stavby súvisiace so sprístupnením uhoľných zásob v 11. poli ťažobného úseku Nováky, na razenie investičných banských diel a na investície do strojov a zariadení v záujme modernizácie a zvýšenia bezpečnosti banskej prevádzky,“ uviedla Siváková. Ku koncu minulého roka zamestnávala firma 4 196 pracovníkov.

Akciová spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza, ktorej 97-percentným vlastníkom je firma Hornonitrianske bane zamestnanecká, a.s., je najväčšou ťažobnou hnedouhoľnou spoločnosťou na Slovensku. Vznikla v roku 1996. Svojou činnosťou nadväzuje na Západouhorskú kamennouhoľnú účastinnú spoločnosť založenú v roku 1909. Predmetom podnikania je najmä ťažba uhlia pre energetiku, priemysel a domácnosti.

zdroj: SITA, foto SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM