Katarína Vlčková Správy

Handlovčania si pripomenú banícke nešťastia: Zvony na Deň bielych ruží sa opäť rozozvučia

V Handlovej si po štvrtý raz pripomenú obete banských nešťastí i tú najväčšiu tragédiu z roku 2009. Mesto sa na počesť zaplaví do bielych ruží.

Ilustračný obrázok k článku Handlovčania si pripomenú banícke nešťastia: Zvony na Deň bielych ruží sa opäť rozozvučia
Zdroj: TASR

Spomienka na obete banských nešťastí – Deň bielych ruží v Handlovej sa už po štvrtý raz bude konať 10. augusta. Pietna spomienka pritom reaguje na najväčšiu tragédiu slovenského baníctva, ktorá sa stala práve 10. augusta 2009 v bani Handlová. Zahynulo pri nej 20 baníkov a banských záchranárov.

Deň bielych ruží si v Handlovej pripomenú už tradičným programom. „O 9:00 sa rozozvučia na Kostole sv. Kataríny zvony, ktoré symbolicky pripomenú posledné spojenie s baníkmi v podzemí. Počas celého dňa bude môcť verejnosť, delegácie a pozostalí položiť k pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta bielu ružu, o 18:00 sa pri ňom bude konať stretnutie predstaviteľov mesta i vlády, ktorí prídu v sprievode Handlovského baníckeho spolku a občanov mesta,“ uviedla Anna Kmeťová z oddelenia masmediálnej politiky a sekretariátov mesta Handlová.

10. august – Deň obetí banských nešťastí sa zapísal do kalendára v roku 2010. Práve 26. októbra v tento rok schválili augustový deň poslanci Národnej rady Slovenska ako Pamätný deň.

Pripomenieme, že na stretnutí zástupcov Hornonitrianskych baní a Handlovej, ktoré inicioval v roku 2010 primátor mesta Rudolf Podoba, boli ako symbol zvolené práve biele ruže. Biela ako symbol nevinnosti a zelené lístky ako symbol nádeje, že sa už nič také nestane.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM