Rôzne Správy

Je dospelý, môže si domov priniesť dievča! Google oslavuje osemnástiny

V lete 1995 prišlo z pohľadu vývoja internetu a samotného vyhľadávania informácií na ňom k osudovému stretnutiu.

Pred vyše dvadsiatimi rokmi sa na Univerzite v Stanforde premiérovo stretli Larry Page a Sergey Brin. Obaja študenti dali hlavy dokopy a od 27. septembra 1998 tu máme Google, celosvetovo najpopulárnejší vyhľadávač.

Spoločnosť Google ale založili už v januári 1996, doména Google.com bola zaregistrovaná o rok a pol neskôr, jej zásadným projektom malo byť vytvorenie internetového vyhľadávača, ktorý pomenovali BackRub. Page si ho dokonca zobral za predmet svojej dizertačnej práce.

Internetovej firme sa však výraznejšie začalo dariť až o desaťročie neskôr. Už tri roky po jej vzniku zvažovali Page a Brin, že ju za jeden milión dolárov predajú internetovej zberni Excite. Napokon si to rozmysleli a dnes to rozhodne neľutujú, veď ročne zarobia miliardy eur.

PREČÍTAJTE SI: Virtuálny boj: Google prišiel s chatom budúcnosti, Facebook má zblednúť od závisti

Doodle

„Je už dospelý, možno si aj domov privedie nejakú slečnu,“ vtipkoval Page.

Ten ešte v roku 1998 odobril nápad tzv. Doodles, vo voľnom preklade čmáraníc, ktorými spoločnosť práve 27. septembra oslávila osemnástiny už „dospelého“ vyhľadávača.

Zdroj: YouTube.com

Vedeli ste, že…

Vyhľadávač Google používa pri zodpovedaní dotazu používateľom v čase 0,2 sekundy až tisíc počítačov, aby vyhľadal požadovanú odpoveď.

Až 16 percent všetkých denných vyhľadávaní prostredníctvom Googlu nebolo predtým nikdy zadávaných.

Každú sekundu využívajú služby tohto vyhľadávača približne dva milióny ľudí.

Do roku 2020 chce táto americká spoločnosť previesť do digitálnej podoby 129 miliónov kníh.

Možnosť „Skúsim šťastie“, ktorú vyhľadávač pri zadávaní hľadaných údajov ponúka, spôsobuje spoločnosti stratu vyše 100 miliónov eur, keďže sa ním obchádzajú reklamy.

Ak do riadku pre vyhľadávanie zadáte číselnú kombináciu 241543903, budete prekvapení. Google totiž vypľuje veľa fotografií, na ktorých majú ľudia hlavu v chladničke.

Populárna služba Street View, ktorá v rámci Google Maps poskytuje reálny pohľad na to, ako jednotlivé ulice a miesta po celom svete vyzerajú, si pre svoje potreby prenajala na Sahare ťavu. Zaujímavosťou, že v rámci tohto projektu bolo vyfotografovaných viac než 5 miliónov kilometrov ciest.

PREČÍTAJTE SI: Revolúcia v cestovaní už nie je sci-fi! Spoznajte svet z pohodlia obývačky

Server z lega

Farby Googlu sú modrá, žltá, červená a zelená.

Nie vždy sa vám podarí slovo google napísať správne. Nič to, spoločnosť vlastní aj domény ako Gooogle.com, Gogle.com či Googlr.com, čím eliminuje vaše chyby v mene spokojnosti zákazníka.

Zakladatelia Page a Brin sa netaja tým, že si od prvej chvíle neboli príliš sympatickí.

Google ako prvý začal webové stránky radiť na základe ich významnosti.

Page a Brin nemali počas študentských čias príliš veľa peňazí, museli si tak postaviť vlastný server, ktorého základom boli kocky stavebnice Lego.

Pri snahe umiestniť produkt na trh už nevyhovovalo meno BackRub, v hre bolo aj The Whatbox, napokon ale vyhralo práve Google, čo bola skomolenina čísla googol, ktorú môžeme zapísať ako jednotku a sto núl (10100), pričom predstavuje číslo väčšie ako odhadovaný počet atómov v celom vesmíre.

Google medzičasom reagoval na požiadavky dnešného internetového sveta. Okrem iných postupne sprístupnil e-mailového klienta Gmail, v rámci neho chat Hangouts. Na svedomí má aj prehliadač Chrome, sociálnu sieť Google+, obchod plný aplikácií Google Play, či najnovší počin Allo – chat budúcnosti založený na virtuálnej realite.

PREČÍTAJTE SI: Drony sú lietajúce roboty budúcnosti. Čo všetko už dokážu?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM