Martin Valenta Kultúra

Filmový festival Jeden svet opäť v Prievidzi

Tretí marcový týždeň zavíta do nášho mesta takmer po roku opäť festival dokumentárnych filmov Jeden svet. Jeho štvrtý ročník prebehne v dňoch 15.-19.3 v miestnom Kultúrnom a spoločenskom stredisku (KASS).

Organizuje ho občianske združenie Človek v ohrození (ČVO), ktoré sa vďaka realizovanej pomoci pri odstraňovaní dôsledkov povodní zapísalo do povedomia občanov nášho regiónu. Združenie sa už viac ako 10 rokov zameriava na adresnú humanitárnu a rozvojovú pomoc, podporu ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity na Slovensku aj vo svete.

Festival už tradične prináša rôznorodú zmes tém, pohľadov, názorov. V rámci nasledujúcich deviatich kategórií s charakteris­tickými názvami: „Bohatstvo chudobných, Jeden Svet pre školy, Máte právo vedieť, Pohľad späť, Slovenský dokument, Strety a stretnutia kultúr, Zaostrené na Irán a Afganistan, Zelené výzvy a Znášanlivý / Neznášanlivý“ ponúkne divákom 26 filmov a bude to ozaj pestré. Počas piatich festivalových dní nás čaká akoby päť hlavných tém: Afrika, Afganistan, Politickí väzni, SK a CZ dokumenty, záverečný Mix – Cestujeme po svete s návratom opäť domov na Slovensko, kedy podujatie vyvrcholí skvelým dokumentom Mareka Šulíka: Cigarety a Pesničky.

„Ale to delenie je ozaj zjednodušené, skôr také pracovné, skutočnosť bude pestrejšia“, hovorí ďalší organizátor festivalu Ivan Sýkora. „Vychádzame z obsahu jednotlivých filmov, ale najmä z hostí festivalu, ktoré sú vždy jeho výrazným obohatením“.

V prvý deň festivalu nám o svojom dlhodobom a viacnásobnom pôsobení v Sudáne porozpráva lekár a cestovateľ Marek Ďuriš. „O situácii v tejto nešťastnej africkej krajine informuje celý svet herec George Clooney, my si vystačíme s Marekom, ale už teraz cítim z komunikácie s ním, že to bude výborné“, dodáva položartom Ivan Sýkora. Projekciu s názvom Sudánske návraty – Rozprávanie a premietanie o južnom Sudáne, občianskej vojne a práci v humanitárnej misii, by si nemal nechať ujsť nikto, komu nestačí pohľad na svet cez správy Televíznych novín.

V spolupráci s o.z. Človek v ohrození navštívil minulý rok Afganistan známy slovenský spisovateľ Michal Hvorecký. A práve on bude v druhý deň festivalu hosťom nielen na krátkom otvorení, ale aj počas dvoch školských a jednej večernej prezentácií. „Som veľmi rád, že Michal prijal naše pozvanie. Nielen preto, že bol v spomínanom Afganistane, kde sa zoznámil okrem iného aj s projektom adopcií detí z ulice, ktorý mal u nás v regióne veľký ohlas, ale aj celkovo ho vnímam ako kvalitného autora a aktívneho občana, ktorý bude mať čo povedať nášmu divákovi“, konštatuje Ivan Sýkora. A dodáva: „Iste má spisovateľ Hvorecký svojich čitateľov aj medzi divákmi dokumentov a tak ich poteší informácia o plánovanej autogramiáde v stredu večer. Bude to zaujímavé prepojenie „filmu a knihy“, Michala predchádza povesť výborného rečníka, nakoniec je to jeden z našich najtalentovanejších súčasných spisovateľov“.

Téma politických väzňov bude okrem iného spojovacou niťou troch dokumentov, ktoré ponúkne tretí deň festivalu. Filmy s názvami: „Ako som mal začať 3. svetovú vojnu, Prežili sme Gulag a Jáchymovské peklo“ nám pomôžu lepšie spoznať našu vlastnú temnú minulosť. A ešte lepšie ju priblíži tretí, ozaj vzácny hosť festivalu, pán Anton Srholec. Kňaz, spisovateľ, človek, ktorý prežil život hodný scenára Holywoodského filmu. Napriek prežitému utrpeniu dokáže aj vo svojom vysokom veku rozdávať múdrosť, humor, láskavosť. A vzácne myšlienky!

„Je to pre nás obrovská pocta, že pán Srholec zavíta medzi nás. Vnímam ho, ako skutočnú osobnosť nášho spoločenského života. Na minuloročnom festivale Pohoda v Trenčíne som bol ako divák na jeho besede spolu s českým ministrom zahraničia, kniežaťom Schwarzenbergom a zanechalo to vo mne hlboký zážitok,“ spomína organizátor Jedného sveta a hneď dodáva: // „Verím, že niečo podobné prežijeme na diskusii s ním aj my v Prievidzi“. // Anton Srholec sa dlhodobo venuje aj problematike bezdomovcov, založil a úspešne prevádzkuje RESOTY, jediný funkčný dom pre ľudí bez domova v Bratislave a tak debatovať sa bude aj na túto pálčivú, ale žiaľ stále aktuálnu tému.

V piatkovom programe zavíta na festival nakoniec aj spomínané knieža Karel Schwarzenberg, nie osobne, ale v českom dokumente s názvom: „Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde!“. Celý predposledný deň festivalu budú na programe ďalšie zaujímavé CZ a SK dokumenty. Očakávaným vyvrcholením piatkového večera by mala byť snímka Jara Vojteka s názvom „Z kola von – Čo je za tým“. Po festivalovo úspešných filmoch My Zdes a Hranica (okrem iného aj kandidát na Oscarovú nomináciu) prichádza významný slovenský dokumentarista s krátkometrážnym sociálne ladeným dielom, ktorého hlavnou postavou je Róm Jožo/Fero. Závislosť ho pripravila o všetko a spolu s rodinou vytlačila na perifériu spoločnosti. Poznačený neľahkým osudom zostáva večným dieťaťom, ktorého najlepším priateľom sa stal pes Nemo. Režisér úprimným a neštylizovaným spôsobom sleduje emócie, spomínanie na traumatickú minulosť, ľahostajnosť i „pracovitosť“ jednotlivých členov rodiny. Silnú tému s výraznými hrdinami, ktorých netreba upravovať či nastavovať v krajšom svetle, dopĺňa jednoduchá kamera.

Jaro Vojtek má k nášmu festivalu blízko. Bol u nás aj v lete, kedy sme v rámci hudobného festivalu Na brehu spravili pokus so špeciálnym stanom, v ktorom sme premietali aj jeho Hranicu. A práve Jarove slová o tom, že treba s festivalom vydržať aspoň päť rokov a potom to už bude dobré, ktoré vyslovil pri svojej prvej návšteve na festivale, nosím stále v sebe“, hovorí Ivan Sýkora. A so smiechom dopĺňa:// „Budúci ročník bude jubilejný piaty a bolo by fantastické, keby práve na ňom osobne ukázal sošku Oscara tento skvelý filmár a veľmi milý človek!“ //

Piatkový filmový program spestrí už v úvode spomínaná projekcia SOS POVODNE na Hornej Nitre, ktorá priblíži nečakanú skúsenosť z minulého leta. Festival vyvrcholí už tradičným maratónom filmových dokumentov, ktorý začne v sobotu predpoludním. Medzi desiatkou filmov vyčnievajú možno dva. O poľskej snímke Chemo, ktorá prináša ťažkú tému z prostredia onkologickej kliniky varšavskej nemocnice, idú dobré chýry až z domovskej vlasti festivalu, z Čiech. Na minuloročnom festivale Jeden svět vyvolal film veľký ohlas. „Chemo prináša fascinujúci dialóg ťažko chorých pacientov, ktorým nechýba humor a irónia. Intímna snímka skúseného poľského režiséra Pawla Łozińského pozbierala niekoľko ocenení, okrem iného aj na krakovskom filmovom festivale a nemeckom DOK Leipzig“, hovorí Ivana Rybanská, ktorá sa podieľa na organizácii festivalu nielen tu u nás v Prievidzi, ale aj v Brne, kde študuje.

Záverečným dokumentom festivalu v Prievidzi bude už spomenutý snímok „Cigarety a Pesničky“, od režisérov Jany Kratochvílovej a Mareka Šulíka. Film zaznamenáva týždenné stretnutie spevákov a hudobníkov vo Veľkom Slavkove, ktorí v auguste 2009 v miestnom evanjelickom kostole nahrávali piesne pre CD AfterPhurikane Giľa. Dokument prináša tejto úžasnej hudbe nový rozmer reality, humoru a absurdnosti. Organizátori čakajú potvrdenie osobnej účasti od autorov filmu. Vysvetľuje Ivan Sýkora: „Bude to síce porušenie nepísaného pravidla o tom, že posledný deň festivalu už idú len samotné filmy, ale niet nad osobnú účasť samotných filmárov. Lebo vždy je lepšie, keď film uvedú jeho tvorcovia a keď ma divák možnosť klásť otázky. Dúfam, že to vyjde a Marek a spol. dorazia k nám“. Ak nie, tak pre návštevníkov festivalu bude pripravená možnosť zakúpiť si DVD/CD priamo na festivale a odniesť si tak domov nielen film, ale aj nádherné piesne. Zakúpením podporia budúcnosť ďalšieho pripravovaného projektu alebo jednu zo zbierok festivalu.

Filmy, diskusie, hostia, výstavy, fotografie, knihy a hlavne diváci. To všetko prináša festival dokumentárnych filmov Jeden svet. Aktuálne informácie nájdete aj na webovej stránke festivalu www.jedensvet.prievidza.net.

jeden svet 2010
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM