Jakub Forgács Rôzne

Dôchodcovia majú o voľby záujem: V Nitrianskom Pravne ich navštívia aj s prenosnou urnou

Dôchodcov z Bôrika trápia sociálne otázky a pracovné príležitosti v našej krajine. Prejavili záujem nielen o voľby do Európskeho parlamentu, ale aj o dianie na jeho pôde.

Ilustračný obrázok k článku Dôchodcovia majú o voľby záujem: V Nitrianskom Pravne ich navštívia aj s prenosnou urnou
Zdroj: TASR

Nielen o prebiehajúce voľby poslancov, ale i o dianie na pôde Európskeho parlamentu (EP) majú záujem dôchodcovia z Centra sociálnych služieb (CSS) Bôrik v Nitrianskom Pravne. V ankete to potvrdili všetci oslovení klienti. Mária z CSS Bôrik prišla voliť, lebo ju trápia sociálne otázky. „Bola by som veľmi rada, keby sme mali dobrých poslancov v Európskom parlamente, mohli by zmeniť aj situáciu týkajúcu sa dôchodkov,“ podotkla.

Vedia, koho voliť

Svoj hlas odovzdala aj Elena s manželom, EP i Európska únia je podľa nej potrebná. „Viac štátov si môže medzi sebou viac pomáhať. Sme malý štát, sme závislejší od ostatných štátov na tom, čo nám dovezú. Keď je Európska únia a jednotná mena, je to vhodnejšie pre všetky štáty. Máme menej byrokracie pri zamieňaní peňazí, študenti tiež môžu ísť študovať do zahraničia jednoduchšie a lacnejšie,“ vysvetlila. Problém s výberom politického subjektu Elena nemala. „Už som mala skôr vyhliadnuté, koho budem voliť,“ poznamenala. Dôchodkyňa z Handlovej by tiež chcela, podľa jej slov, zmeny v sociálnej politike. „Aj pre naše zariadenie potrebujeme veľa pomoci,“ dodala.

Problém s výberom politickej strany a kandidátov nemal ani Jozef. „Rozprávali sme sa o tom, tak som vedel koho budem voliť,“ povedal. Dôchodca dúfa, že poslanci v EP Slovensku pomôžu. „Mohli by priniesť investície, pracovné príležitosti. Rozmohol sa tu veľmi automobilizmus, aj tam potrebujú ľudí,“ doplnil.

Voliť sa chystá aj Anna, stranu i kandidátov vybraných už má. „Chcem, aby bola na Slovensku práca, aby mali deti čo v škôlke jesť, aby bolo viac investícií zo zahraničia, nech dajú mladým ľuďom prácu. Lebo ľudia zo Slovenska potrebujú aj prácu, peniaze, aj pochopenie zo strany bohatších štátov,“ zdôraznila. Dôchodkyňa sa o politiku aktívne zaujíma, označila ju za svoje hobby. „Čítam noviny, počúvam správy v rozhlase, každé ráno, na obed i večer,“ uzavrela.

Klientov navštívia aj s prenosnou urnou

Volebný okrsok číslo 3 sídli priamo v budove CSS, k urne preto jeho klienti nemajú ďaleko. Celkovo je tam zapísaných 88 oprávnených voličov. „Zapísaní sú tam len obyvatelia CSS, ktorí tu majú trvalý pobyt,“ ozrejmila predsedníčka volebnej komisie Katarína Ivaničová. Podľa jej slov dôchodcovia chodiť volia. „Boli po raňajkách, tiež keď vyšli z izby na obed, tak sa zastavili odvoliť si,“ spresnila.

Komisia každému z dôchodcov vysvetlila ako majú voliť. „Vysvetľovali sme im, že si treba jeden volebný lístok vybrať a na ňom môžu a nemusia kandidáta zakrúžkovať. Bolo im to trošku zložitejšie, každý hovoril, že to mohlo byť na jednom väčšom lístku. Myslím si však, že sme si zatiaľ poradili a voliči prišli,“ dodala Ivaničová. V neskorších popoludňajších hodinách pôjdu členovia komisie s volebnou urnou aj za klientmi na ich izby.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM