Samospráva

Dobrá správa pre mamičky s deťmi: V Prievidzi by mala mať každá mestská časť detské ihrisko!

Vybudovanie a rozvoj minimálne jedného centrálneho ihriska v každom volebnom obvode mesta je cieľom novej koncepcie ihrísk a športovísk, ktorú pripravuje prievidzská samospráva. Radnica pri jej tvorbe vychádza z posúdeného technického stavu ich preliezok, hojdačiek či pieskovísk.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre mamičky s deťmi: V Prievidzi by mala mať každá mestská časť detské ihrisko!
Zdroj: Dnes24.sk

„V meste bolo v minulosti vybudované dostatočné množstvo športových a detských ihrísk. Pre zanedbanú údržbu sú však niektoré z nich nevyhovujúce, neslúžia na bezpečnú prevádzku a svoj účel,“ vysvetlil hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Radnica v rámci koncepcie definovala aj ďalšie problémy, ktoré súvisia s ihriskami. Ide najmä o absenciu športovej vybavenosti na sídlisku Necpaly, umiestnenie skejtparku na ploche polyfunkčného športového ihriska v časti Kopanice a jeho vybavenie, nefunkčné ihriská v časti Kopanice, ktoré sa v súčasnosti využívajú ako parkovacie plochy, stav vybavenia existujúcich športovísk, absenciu work-outových ihrísk, dopravnú dostupnosť či efektivitu prevádzky jestvujúcich ihrísk.

Nová koncepcia počíta na každom sídlisku s vybudovaním minimálne jedného centrálneho ihriska s komplexným vybavením a primeranou formou zabezpečenia. „Pri ich lokalizácii chceme využívať predovšetkým už existujúce plochy ihrísk. Návrhy budú rešpektovať požiadavky bezpečnosti, hygieny, bezbariérového prístupu a potreby zdravotne hendikepovaných obyvateľov. Projekt tiež počíta so sprístupnením ihrísk v areáloch školských zariadení, bude však podmienený primeranou formou zabezpečenia pred ich znehodnotením alebo poškodením. Pri ihriskách, ktoré sú nevyhovujúce a nevyužívané, zvážime zmenu ich funkčného využitia na iný účel,“ priblížil Ďureje.

O návrhu koncepcie bude rokovať komisia športu a o konečnej verzii rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstva. Jej finálna podoba by sa mala stať určujúcim dokumentom v oblasti budovania detských ihrísk. „Realizácia koncepcie je závislá od aktuálnych potrieb a požiadaviek v jednotlivých priestoroch a tiež od reálnych finančných možností,“ uzavrel Ďureje.

Na území mesta sa nachádza celkom 33 detských a 65 športových ihrísk a 35 pieskovísk.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM